MTV Brysselissä: Huippuvirkojen jaosta tulossa varsinainen neuvottelubasaari – kärkipaikoille halutaan nyt naisia

7:13
Video: Katso toimittaja Janne Hopsun analyysi eurovaalituloksesta Brysselistä.

Nimitysruletti EU:n huippuvirkoihin käynnistyi heti eurovaalituloksen selvittelyä, ja edessä ovat aiempaa monimutkaisemmat neuvottelut paikkojen jaosta, arvioi MTV Uutisten toimittaja Janne Hopsu Brysselistä.

Hopsun mukaan vaalien selkein muutos, eli EPP:n ja sosiaalidemokraattien vallan romahtaminen, näkyy myös tänä iltana käynnistyvissä neuvotteluissa. Aiemmin perinteiset suuret ryhmät ovat päässeet päättämään paikoista.

– Nimitysasioista tulee neuvottelubasaari, kun joudutaan kuuntelemaan muita, Hopsu ennakoi.

Oman mausteensa neuvotteluihin tuo Hopsun mukaan Britannian pääministerin Theresa Mayn viimeviikkoinen eroilmoitus, jonka seurauksena maan tulevaisuus EU:ssa on jälleen piirun verran epäselvempi.

Nimitysnokittelua luvassa

Yksi kutkuttavimpia kysymys on, kuka nousee Euroopan komission puheenjohtajaksi. Perinteisesti puheenjohtajaksi on noussut suurimman ryhmän edustaja.

Nyt tyrkyllä tehtävään olisi EPP:n kärkiehdokas Manfred Weber, mutta Hopsun mukaan tällä kertaa tehtävänjako ei ole yhtä selvä. 

– Saksan liittokansleri (Angela Merkel) haluaisi Weberin johtoon, mutta Ranskan presidentti Emmanuelle Macron on käynyt vastustamaan sitä. Tästäkin varmaan nimitysnokittelua käydään, Hopsu arvioi.

Naiset esille

Suomessa hallitusneuvottelija Antti Rinne (sd.) väläytti eilen, että Suomi voisi laittaa ehdolle komissaariksi sekä naisen että miehen. Rinne itse on kannattanut naiskomissaarin lähettämistä.

Hopsun mukaan EU:ssa on puhuttu yleisesti siitä, että naisia pitäisi saada enemmän näkyviin tehtäviin.

– Naisten osuus on pieni komissaareina ja muissakin viroissa, ja sitä pitäisi saada nostettua. Huippupaikoista nainen on vain EU:n korkea edustaja, Italian Federica Mogherini.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja