MTV-analyysi: Onko perjantai 24. päivä Britannian pääministerin kohtalon päivä? Näin Theresa May joutui myrskyyn, josta hän ei voi selvitä

Kuluneet kolme brexit-vuotta ovat upottamassa puoluetta uskollisesti palvelleen ja sisäministeristä vahinkopääministeriksi nousseen Theresa Mayn. 

Maysta tuli Britannian pääministeri, kun David Cameron erosi tappiollisen Brexit-kansanäänestyksen jälkeen kesäkuussa 2016. Nyt näyttää siltä, että perjantai 24. toukokuuta on päättämässä monessa liemessä keitetyn Mayn pääministeriuran.

Brittimedioissa on arveltu yleisesti, että May ilmoittaa oman eronsa ajankohdasta jo tänään perjantaina.

Käsitystä vahvisti Mayn oman konservatiivipuolueen riviedustajien niin kutsuttu 1922-komitea, johon kuuluvan Geoffrey Clifton-Brownin mukaan Maytä vastaan aiotaan järjestää uusi epäluottamuslauseäänestys, jos pääministeri ei ilmoita erostaan.

Kuinka tähän tilanteeseen on päädytty?

Ensi tuulet viriävät

Heinäkuu 2016: May pitää ensimmäisen puheensa pääministerinä ja vakuuttaa taistelevansa sosiaalisia epäoikeudenmukaisuuksia vastaan. Käytännössä May joutuu paneutumaan brexit-neuvotteluihin heti.

Tammikuu 2017: Britannian lakiin kirjataan eropäivämäärä 29.3.2019. Se vaikuttaa kaukaiselta. Voimaantunut May sanoo, että sopimukseton EU-ero on parempi kuin huono sopimus ja saa kuvansa Daily Mail -lehden kanteen uutena rautarouvana.

Neuvotteluasenne tyrmätään EU:ssa.

Toukokuu 2017: Mayn visio omasta asemastaan kyseenalaistuu, kun hän joutuu perääntymään yhdestä vanhustenhoitoon liittyvästä vaalilupauksesta ja suosio kyselyissä puolittuu.

"Mikään ei ole muuttunut", hän sanoo yleiseksi hämmästykseksi.

Myrsky nousee

Kesäkuu 2017: Politiikkaa häiritsee kolmas terrori-isku Britanniassa kolmessa kuukaudessa – seitsemän kuolee London Bridge -sillalla.

"Nyt saa riittää", May toteaa.

May oli laskenut aiemmin keväällä, että konservatiivit voivat vahvistaa enemmistöään, jos vaaleja varhennetaan. Järisyttäväksi virhearvioksi osoittautuvissa vaaleissa May menettääkin enemmistönsä ja joutuu tukeutumaan Skotlannin ja Pohjois-Irlannin pienpuolueisiin. Hallitus menettää uskottavuutensa.

Neuvottelut EU:n kanssa jatkuvat, mutta niistä kerrotaan hyvin vähän ulospäin. Parlamentissa kysytään, miksi.

Lokakuu 2017: May esiintyy konservatiivien puoluekokouksessa yskivänä ja puhetta häiritsee keppostelija. Osa Mayn tunnuslauseesta putoaa seinältä salissa. May esikuntineen jatkaa neuvotteluja EU:n kanssa, mutta brittiparlamentaarikot nurisevat yhä pahemmin osattomuuttaan prosessissa.

Lokakuu 2018: Brexit-neuvottelut jatkuvat, ja osapuolet vakuuttavat edistyvänsä kohti sopimusta. Yleisö haukottelee. Mayn Afrikan-vierailun kömpelöt tanssiaskeleet johtavat puoluekokouksessa tanssiin lavalle Abban Dancing Queenin tahtiin.

Se ei uppoa yleisöön.

Joulukuu 2018: Riita tulee pintaan: May riitelee julkisesti EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kanssa, kun Juncker kuvailee Mayn erosopimusvaatimuksia "sumeiksi" ja "epämääräisiksi". Juncker paikkaa myöhemmin vaihtaneensa sopupusut Mayn kanssa.

Myöhemmin EU-huippukokouksessa taltioituu kuva, jossa punajakkuinen May on jätetty yksin.

Brexit-sopimus valmistuu, ja EU:n pääneuvottelija Michel Barnier sanoo, että se on nyt siinä, eikä sitä muuteta.

Laiva uppoamassa

Tammikuu 2019: May tuo EU:n kanssa neuvotellun erosopimuksen parlamenttiin. Se tyrmätään suurimmalla äänierolla nykyisen Britannian historiassa. Konservatiivipuolueen menettelytapakomitea punnitsee ensi kertaa Mayn soveltuvuuden jatkamaan pääministerinä.

May saa jatkaa.

Työväenpuolue, Jeremy Corbyn äänitorvenaan, virittää epäluottamuslauseäänestyksen, josta May kuitenkin selviää. Kevään mittaan May yrittää tuoda sopimusta lisälausekkein äänestyksiin, mutta parlamentti tyrmää sopimuksen vielä kahdesti. EU sanoo edelleen, ettei sopimusta avata.

Maaliskuu 2019: Britannian EU-eron päivämäärä tulee ja menee. Sitä ennen EU antaa Britannialle aikaa lokakuun loppuun selvittää asiansa.

May lupaa jopa erota, jos parlamentti hyväksyy sopimuksen.

Huhtikuu 2019: Konservatiivit ja työväenpuolue neuvottelevat sellaisesta sopimuksesta, jonka kumpikin voisi hyväksyä parlamentissa.

Tulosta ei tule.

Toukokuu 2019: May yrittää vielä kerran tuoda sopimusta parlamenttiin ja tarjoaa mahdollisuutta itse inhoamaansa uuteen kansanäänestykseen EU-erosta. Työväenpuolue torjuu Mayn ehdotuksen heti ja suuri osa konservatiiveista pian.

Vuoto vaikuttaa kohtalokkaalta. 

Nyt Britanniassa ja koko Euroopassa odotetaan, uppoaako Mayn laiva myrskyisten tuulten mukana. Ja jos uppoaa, niin kuinka syvälle. 

Lue myös:

    Uusimmat