Johnson hakee hyväksyntää ennenaikaisille vaaleille uusilla konsteilla – "Me emme salli tämän halvaannuksen jatkuvan"

Britannian parlamentti torjui brexit-lain pikakäsittelyn 3:27
Video: Britannian parlamentin alahuone torjui nopean aikataulun brexit-lain käsittelylle.

Britannian parlamentissa vääntö ennenaikaisista parlamenttivaaleista jatkuu tänään. Brittilehdistön mukaan pääministeri Boris Johnson yrittää saada läpi esityksen, jolla ennenaikaisten vaalien järjestämiseen riittäisi kansanedustajien yksinkertaisen enemmistön äänet.

Yksinkertainen enemmistö tarkoittaa, että Johnson tarvitsisi yli puolet alahuoneen äänistä taakseen.

Maanantaina järjestetyssä äänestyksessä Johnson tarvitsi kaksi kolmasosaa eli 434 ääntä. 12. joulukuuta järjestettävien vaalien järjestämistä tuki vain 299 kansanedustajaa.

– Me emme salli tämän halvaannuksen jatkuvan. Meidän pitää edetä suoraan vaaleihin, Johnson sanoi.

Yksinkertainen enemmistö syntyisi, jos Johnson oman konservatiivipuolueensa äänien lisäksi saisi Skotlannin kansallispuolueen ja liberaalidemokraattien äänet. Nämä puolueet kannattavat niin ikään vaalien pitämistä ennen joulua, mutta haluavat järjestää ne jo 9. päivä ennen kuin yliopisto-opiskelijat poistuvat joululomalle.

Pääministerin esikunnasta kerrottiin BBC:lle, että uusi esitys on lähes identtinen liberaalidemokraattisen ja Skotlannin kansallispuolueen esityksen kanssa. Johnson aikoo kuitenkin edelleen esittää vaaleja järjestettäväksi joulukuun 12. päivänä.

Guardian ja BBC kuitenkin toteavat, että äänestystuloksen hyväksyminen yksinkertaisella enemmistöllä vaatisi lakimuutoksia, jotka voivat pitkittää prosessia siten, ettei vaaleja pystytä järjestämään ennen joulua.

Vaaleille kannatusta myös oppositiossa

Myös opposition suurin puolue, työväenpuolue, kannattaa parlamenttivaaleja. Puolue kuitenkin vaatii, että sopimuksettoman brexitin riski on ensin suljettava pois ja muun muassa päivämäärästä on päästävä sopuun.

EU-maiden suurlähettiläät hyväksyivät maanantaina Britannian hallituksen pyynnön lykätä brexitiä kolmella kuukaudella tammikuun loppuun. Lisäaika on joustava eli Britannia voi jättää EU:n aiemmin, jos erosopimus hyväksytään. Mahdolliset eropäivät olisivat 1. joulukuuta tai 1. tammikuuta.

Pääministeri Johnson on uhkunut toistuvasti, että Britannia jättää EU:n sopimuksella tai ilman lokakuun viimeisenä päivänä. Tämä ei kuitenkaan ole toteutumassa, koska parlamentti velvoitti hallituksen hakemaan erolle lisäaikaa.

Britanniassa järjestettiin vaalit vasta reilu kaksi vuotta sitten, kesäkuussa 2017. Pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolue toivoi silloinkin ennenaikaisista vaaleista selkänojaa brexit-linjalleen, mutta tilanne päinvastoin vaikeutui puolueen menetettyä enemmistönsä alahuoneessa. 

Lue myös:

    Uusimmat