Mainos

MTK:n Härmälä kannattaa pitkiä siirtymäaikoja

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä kannattaa pitkiä siirtymäaikoja EU:n jäsenyyttä hakeville maille.

Härmälä sanoi tänään Raisiossa, että kymmenen vuoden siirtymäajat ennen täysimääräisiä maataloustukia tarvitaan, koska muuten hakijamaden talouskehityksessä syntyisi vakavia tasapainohäiriöitä. Hän vaati myös tiukkaa linjaa tuotantokiintiöissä.

-Maataloudesta tulisi yhdessä yössä kansantalouden kannattavin lohko. Maatalous alkaisi imeä investointeja muilta sektoreilta, ja maatalousmaan hinta nousisi pilviin, Härmälä maalaili seurauksia, jos täydet tuet maksettaisiin heti.

Tasapaino järkkyisi myös vanhojen ja uusien jäsenmaiden välillä, Härmälä varoitti.

Hakijamaissa on paljon tuhansien hehtaarien suurviljelmiä sosialismin peruina. Täydet tuet siirtäisivät EU:n maatalouspolitiikan painopisteen perheviljelmistä teolliseen maatalouteen. Härmälä kehotti EU-maita olemaan tiukkoina myös tuotantokiintiöitä myöntäessään.

-Maitokiintiöt tulee määritellä samalla tavalla jäsenhakemusta edeltäneiden vuosien tuotannon perusteella kuin Suomelle, Ruotsille ja Itävallalle. Ero pyyntöjen ja komission tarjousten välillä on 8,6 miljoonaa tonnia eli neljä kertaa Suomen koko tuotantomäärä.

-On selvää, että tällaisen tuotanto-oikeuden myöntäminen romahduttaisi niin EU:n sisäiset kuin kansainväliset maitomarkkinat, Härmälä sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.