MOT: Veikkaus jätti kymmenien miljoonien sopimuksen kilpailuttamatta – salasi härskisti toimintansa

2:52
Poliisit tienaavat tuhansia euroja Lotto-lähetysten valvomisesta – nykyinen poliisiylijohtaja teki valvontatöitä vuosikausia

Valtion pelimonopoli Veikkaus jätti kilpailuttamatta keskuspelijärjestelmäänsä koskevan useiden kymmenien miljoonien sopimuksen ja piti asian salassa.

Keskuspelijärjestelmä pyörittää Veikkauksen arvonta- ja urheilupelejä, joita pelataan verkossa ja myyntipaikoissa ympäri maan. Järjestelmässä ovat esimerkiksi suomalaisten lottorivit. 

Syksyllä 2018 Veikkauksen toimitusjohtaja sinetöi 20 vuoden sopimuksen pelijärjestelmäyhtiö IGT:n kanssa ilman kilpailutusta.

Lakitoimiston arvion mukaan tällä tavalla tehty suorahankinta olisi "ilmeisen laiton", ja myös viranomaisten kiinnostus saattaisi herätä.  Peliyhtiön hallitukselle ei MOT:n mukaan kuitenkaan esitelty laillista vaihtoehtoa, eli hakintalain mukaista kilpailutusta.

Vaikenemisen kuukaudet

Veikkauksen mukaan kyse ei ole ollut olennaisesta sopimusmuutoksesta, vaan vanhan sopimuksen jatkamisesta.

Sopimus tuli voimaan joulukuussa 2018. Tämän jälkeen yhtiö tietoisesti vaikeni asiasta kuuden kuukauden ajan, jotta valitusaika ja mahdollinen joutuminen markkinaoikeuteen menisi umpeen.

Myös IGT:lle tuotiin MOT:n mukaan ilmi, ettei asiasta saa puhua.

– Mitä sitten ihmiset ymmärtää laittomana? Kyllä myönnän sen, että jos markkinaoikeus katsoisi tuon tapauksen loppuun ja jos se päätyisi siihen, ettei ole perustetta muutossopimuksen tekemiselle, niin se olisi hankintaoikeudellisesti laiton, Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta sanoo haastattelussa. 

Veikkauksen toimitusjohtaja kieltäytyi MOT:n haastattelusta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja