Moskovan isku: Suomen johdon suruvalitteluista paistaa poissaolollaan yksi huomattava asia

Suomen valtionjohdon kommentit Moskovan konserttisali-iskuun liittyen seuraavat liittolaismaiden linjauksia.

Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelman johtava tutkija Matti Pesu viestipalvelu X:ssä.

– Terrorismi tuomitaan, ja suruvalittelut suunnataan uhreille ja heidän läheisilleen, eikä maan johdolle, jolle ei myöskään tarjota tukea, Pesu toteaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Presidentti Alexander Stubb totesi lauantaiaamuna Suomen tuomitsevan terrorismin sen kaikissa muodoissa.

– Uutiset Moskovasta järkyttävät. Ajatukseni ovat uhrien ja heidän läheistensä luona. Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi, Stubb kirjoitti.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ylen Ykkösaamussa pääministeri Petteri Orpo (kok.) niin ikään lausui, että Moskovan joukkoampuminen on järkyttävä. 

Orpon mukaan Suomi tuomitsee kaikki terroriteot, tapahtuivat ne sitten missä tahansa. Orpo esittää haastattelussa osanottonsa uhrien omaisille.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola puolestaan katsoo, että terrori-isku on presidentti Vladimir Putinille "hankala".

– Iskujen taustalla ehkä Isis-K ja Venäjän sotkut Afganistanissa ja Keski-Aasiassa, Aaltola arvioi.

Aaltola pitää "järjettömänä" sitä, että Putin sivuutti läntiset varoitukset välittömästä vaarasta provokaatioina.

Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystö varoitti 7. maaliskuuta terrorihyökkäyksen mahdollisuudesta esimerkiksi konserttiin.

19. maaliskuuta Venäjän presidentti Putin kommentoi Venäjän länsiviranomaisilta saamia varoituksia mahdollisista terrorihyökkäyksistä kriittiseen sävyyn. 

– Kaikki tämä muistuttaa suoranaista kiristystä ja sen tarkoitus on pelotella ja horjuttaa yhteiskuntaamme, Putin sanoi Venäjän uutistoimisto Tassin mukaan.

Putin lausui kommenttinsa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n tiloissa Moskovassa.

Aaltolan mukaan Venäjällä "kiusaus liittää teko Ukrainaan ilmiselvä". Ukraina on kiistänyt olevansa osallinen hyökkäykseen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Terroristijärjestö Isis väittää tehneensä iskun. Yhdysvaltalaismedia New York Timesin mukaan Yhdysvalloilla on tiedustelutietoa, joka vahvistaa Isisin väitteen.

Putinin läheinen liittolainen, turvallisuuspalvelu FSB:n entinen päällikön Nikolai Patrushevin mukaan Moskovan isku osoittaa, että terrorismi on merkittävä uhka Venäjälle, venäläinen uutistoimisto Tass kirjoittaa.

Konserttisalihyökkäyksessä on kuollut ainakin 115 ihmistä. Aikaisemmin Venäjän terveysministeri kertoi, että 115 henkilöä on sairaalahoidossa.

Venäjällä on otettu kiinni iskuihin liittyen yhteensä 11 henkilöä, kertoo venäläinen uutistoimisto Ifax. Varsinaisesta hyökkäyksestä epäiltyjä on otettu kiinni neljä. Hyökkääjiä oli tiettävästi viisi.

Tällaisilla aseilla konserttisalin terrori-isku tehtiin – Venäjä julkaisi videon löydetyistä tekovälineistä ampumapaikalta 0:45

Tällaisilla aseilla konserttisalin terrori-isku tehtiin – Venäjä julkaisi videon löydetyistä tekovälineistä ampumapaikalta.

Juttua korjattu 23.3.2024 kello 11.11: Jutussa luki virheellisesti, että "Venäjä on kiistänyt olevansa osallinen hyökkäykseen". PIti lukea, että "Ukraina on kiistänyt olevansa osallinen hyökkäykseen".

Lue myös:

    Uusimmat