Mopo-onnettomuus oli viedä Lassin, 23, hengen – uskomaton selviytymistarina koomasta huippukuntoon: "Isälleni sanottiin, että kuolen ihan varmasti"

0:37

Lassi Lappi ei ole enää katkera onnettomuudestaan, vaikka sen seuraukset vaikuttavat häneen yhä. 

Gladiaattorit-ohjelmassa kilpaileva Lassi Lappi, 23, joutui teininä onnettomuuteen, joka oli vähällä viedä hänen henkensä.

Lappi kertoo MTV Uutisille, että kohtalokas onnettomuus tapahtui vain hieman sen jälkeen, kun hän oli saanut mopokortin. Lapin ja hänen kaverinsa mopot ajautuivat liian lähelle toisiaan, jolloin ne osuivat yhteen ja kumpikin menetti ajoneuvon hallinnan. Lappi paiskautui pää edellä talon seinään.

Onnettomuuden vakavuus selvisi sairaalassa. Lapin aivot olivat revenneet.

– Isälleni sanottiin, että kuolen ihan varmasti, Lappi kertoo. Hän ei muista onnettomuutta seuranneista kolmesta kuukaudesta mitään.

Lappi makasi teho-osastolla koomassa ja hengityskoneessa viikon ajan. Sen jälkeen selvisi, että hän jää henkiin, mutta luultavasti aivokuolleeksi. Vastoin todennäköisyyksiä Lappi heräsi ja edessä oli pitkä kuntoutuminen.

Lapin kehon vasen puoli oli täysin halvaantunut. Hän oli vuodepotilaana kaksi kuukautta, eikä pystynyt tekemään mitään. Silloin synkät ajatukset saivat vallan.

– Silloin ajattelin, että kaikki olisi niin paljon helpompaa, jos vaan antaisi olla ja tekisi itselleen jotain, ettei tarvitsisi kestää tätä, Lappi kertoo.

Kun Lappi aloitti kuntoutuksen ja sai onnistumisen kokemuksia, itsetuhoiset ajatukset hävisivät. Kuntoutuminen tuntui hyvältä ja Lappi alkoi uskoa, että selviäisi, vaikka edessä olikin pitkä ja raskas tie.

– Siinä vaiheessa, kun olisin pystynyt kävelemään sairaalan katolle ja hyppäämään alas, ei tuntunut enää siltä.

Vakavasta aivovammasta toipuminen on vaatinut Lapin mukaan joka ikisen asian opettelua uudelleen.

– Jouduin opettelemaan kaikki ilmeet uudelleen peilin edessä.

Jääkiekkoilijasta kehonrakentajaksi

Vaikka onnettomuudesta on kulunut jo vuosia, sen seuraukset vaikuttavat Lapin arkeen edelleen. Hänen on noudatettava erittäin säännöllistä elämänrytmiä, jotta pystyy elämään normaalia elämää.

Jos uni- tai ruokarytmi menee sekaisin, seurauksena on voimakas väsymys, josta palautuminen kestää monta viikkoa. Väsyneenä Lapin puhe alkaa pätkiä ja muuttuu epäselväksi, hän unohtelee sanoja ja tulee hajamieliseksi.

Lappi kertoo, että voisi oireidensa vuoksi päästä työkyvyttömyyseläkkeelle. Se ei kuitenkaan ole häntä varten.

– Haluan tehdä, mitä pystyn tekemään.

Onnettomuuden seurauksena Lappi on joutunut luopumaan monesta asiasta. Hän pelasi jääkiekkoa kymmenen vuoden ajan, mutta onnettomuuden jälkeen lääkärit kielsivät pelaamisen. Kiellosta huolimatta Lappi pelasi vielä vuoden, mutta taidot eivät olleet ennallaan, joten hän päätti lopettaa.

– Tuntui, että koko elämäni oli pyyhitty pois. Se oli suurin takaisku, etten pysynyt enää pelaamaan.

Jääkiekon tilalle tuli salitreenaaminen, jota Lappi alkoi harrastaa tosissaan. Nykyään hän treenaa viidesti viikossa ja kilpailee fitness-lajeissa. Gladiaattoreihin kilpailuhenkinen Lappi haki mukaan, koska halusi näyttää sekä itselleen että muille, että pystyy siihen.

Onnettomuudesta Lappi ei ole enää katkera. Hän kertoo kasvaneensa sen vuoksi ihmisenä ja oppineensa arvostamaan asioita eri tavalla.

– Se kasvattaa ihmisenä ihan älyttömän paljon, kun joutuu tekemään sen työn, että voi elää normaalia elämää.

Gladiaattorit MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa sunnuntaisin klo 19.30.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja