Moottorisaha soi pöllöliven taustalla "aamusta iltaan" – haittaako hakkuu lapinpöllön pesintää?

Lapinpöllöjen kiehtovaa elämää on voinut seurata WWF:n pesäkameran kautta.

Suuri harmaa pöllö istuu puuhun kiinnitetyssä puulaatikossa. Välillä pää kääntyilee tarkkaavaisesti kuulostellen metsän ääniä. Hetken kuluttua pöllö, lapinpöllö, liikahtaa ja sen vatsan alta paljastuu kolme munaa ja pieni poikanen.

Lapinpöllöjen salaperäistä elämää on voinut seurata WWF:n livelähetyksessä. Pesälaatikon, jota kamera kuvaa, on vienyt metsään torniolainen rengastaja Matti Suopajärvi.

Suopajärvi kertoo MTV Uutiset Livessä, että nyt pesässä on muutaman vuorokauden ikäinen poikanen.

– Mielestäni toisen poikasen olisi pitänyt jo kuoriutua, mutta osa ei kuoriudu. Poikaset kuoriutuvat eri aikaisesti, joten vielä voi olla tulossa perheenlisäystä tai sitten ei.

Pöllölivessä kuoriutui ensimmäinen poikanen – "Kaikki munat eivät välttämättä kuoriudu" 4:45
Pöllölivessä kuoriutui ensimmäinen poikanen: "Kaikki munat eivät välttämättä kuoriudu".

Poikasten kuoriuduttua koiras kantaa pesässä olevalle naaraalle ruokaa, jonka se sitten pilkkoo poikasilleen. Myyrät ovat lapinpöllöjen pääravintoa.  

– Naaras repii myyrästä poikaselle pienen pieniä paloja. Kolmeviikkoisena poikanen nielee itse jo kokonaisia myyriä.

Pöllöliveä seuranneet ovat voineet nauttia rauhallisista luonnon äänistä, mutta äänimaisemaa on jatkuvasti rikkonut hakkuiden ääni.

Onko sillä vaikutusta pöllöjen pesintään?

– No ei se edesauta sitä. Ilmeisesti siellä on jotain karsintaa meneillään, kun moottorisaha soi koko ajan aamusta iltaan.

– Olen nähnyt sellaisen tapauksen, jossa moto (puunkorjuussa käytettävä monitoimikone) kaatoi koko metsän pöllönpesän ympäriltä ja pystyyn jäi vaan neljä puuta. Lintu oli kuitenkin niin kovapäinen, että se hautoi ja sai poikaset lentoon. Ei se herkästä hätkähdä, Suopajärvi sanoo. 

MTV Uutiset seuraa suorana poikasten kuoriutumista artikkelin videolla suorana aina perjantaihin 25. toukokuuta asti. WWF:n Luontolive seuraa poikasten varttumista aina juhannukseen asti.  

Lue myös:

    Uusimmat