Montako kananmunaa voi syödä viikossa?

Finfood Kananmunatiedotuksen internet sivuilta löytyy runsaasti tietoa kananmunasta. Sivuilla on voinut esittää kysymyksiä kanamuniin liittyen. Yleisimmin kysytyt kysymykset on koottu vastauksineen sivuksi.

Kysytyimmät kysymykset ja vastukset:

1. Kuinka kauan kananmuna säilyy parasta ennen päiväyksen jälkeen ja miten kananmunia tulisi säilyttää?

Vähittäiskaupassa myytävien kananmunien myyntiaika on 28 vuorokautta munintapäivästä. Ehjä ja oikein säilytetty kananmuna säilyy käyttökelpoisena pidempäänkin. Parhaiten kananmunat säilyvät tasaisessa lämpötilassa viileä- tai jääkaapissa omassa pakkauksessaan munan tylppä pää ylöspäin, sillä etenkin säilytyslämpötilan vaihtelut heikentävät munan säilyvyyttä.

2. Montako kananmunaa voi syödä viikossa?

Terveelle väestölle tarkoitetuissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ei esitetä suositusta kananmunien käytölle. Ruokaympyrässä kananmuna kuuluu samaan lohkoon lihan ja kalan kanssa. Tästä lohkosta voi päivittäin valita 3-6 annosta eli yhteensä noin 200 g lihaa, kalaa ja munaa. Keskikokoinen kananmuna ilman kuoria painaa noin 55g.

3. Ovatko kananmunat epäterveellisiä?

Eivät, sillä ravintoainesisällöltään kananmuna on monipuolisimpia ruoka-aineitamme. Se sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita C-vitamiinia ja kuitua lukuun ottamatta. Kananmunan keltuainen sisältää myös solukalvojen rakennusaineena tärkeää kolesterolia. Liiallinen kolesterolin määrä elimistössä on kuitenkin haitallista. Tosin ravinnon sisältämän kolesterolin on havaittu vaikuttavan vain vähän elimistön kolesterolin määrään. Sen sijaan ruuasta saatavat kovat, runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät rasvat lisäävät kolesterolin määrää elimistössä. Kananmunan sisältämästä rasvasta kaksi kolmasosaa on suositeltavia tyydyttymättömiä rasvahappoja. Kananmunien syömisen ei olekaan tutkimuksissa havaittu merkittävästi lisäävän kolesterolin määrää elimistössä tai terveiden alttiutta sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

4. Mitä eroa on onnellisten kanojen munilla, luomumunilla ja leivontamunilla?

Onnellisten kanojen munat on tuotettu lattiakanaloissa joissa kanat voivat liikkua vapaasti, kuopsuttaa jaloillaan, kylpeä pehkussa ja munia pesiin. Kanoja saa olla seitsemän, uusissa kanaloissa yhdeksän neliömetrillä ja kanalan lattiapinta-alasta vähintään kolmannes on peitetty olkien, puulastujen, hiekan tai turpeen kaltaisella pehkulla. Myös luomumunat tulevat lattiakanaloista, joissa kanoja saa olla enintään viisi neliömetrillä. Lisäksi kanalassa on ikkunat, orret ja ulkotarha.

Leivontamunissa keltuaisten rasvahappokoostumusta on muutettu ruokkimalla kanoja kasvipohjaisella, kauraa ja rypsiöljyä sisältävällä erikoisrehulla. Ruokinnan seurauksena munan leivontaominaisuudet, etenkin vaahtoutuvuus ja vaahdon pysyvyys ovat parantuneet ja keltuaisen väri voimistunut.

5. Paljonko energiaa on yhdessä kananmunassa?

Yhdessä kananmunassa on energiaa 302 kJ tai 72 kcal eli vähemmän kuin lasillisessa tuoremehua.

6. Mitä eroa on valkoisilla ja ruskeilla kananmunilla?

Ruskea kana munii ruskeita munia ja valkoinen kana valkoisia munia. Maatiais- ja koristekanoilla munan väri ei ole yhtä voimakkaasti sidoksissa kanan väriin kuin tavallisilla munijakanoilla. Sen sijaan värillä ei ole vaikutusta kananmunan ravintoainesisältöön tai toiminnallisiin ominaisuuksiin ruuanvalmistuksessa.

7. Miksi kananmunan keltuaisen pinta tummuu joskus keitettäessä?

Keltuaisen ympärille muodostuva vihertävänmusta rengas johtuu rautasulfidien muodostumisesta ja on vaaraton. Keitettäessä valkuaisen rikkiyhdisteet ovat reagoineet keltuaisen sisältämän raudan kanssa, jolloin on syntynyt vihertävän värin aikaansaavia rautasulfideja. Tummumista voidaan estää lyhentämällä munan keittoaikaa sekä jäähdyttämällä ja kuorimalla muna nopeasti.

8. Kumpi oli ensin muna vai kana?

Kautta aikojen askarruttaneeseen kysymykseen löytyi vastaus kesällä 2002 Laitilasta. Vuotuisten munamarkkinoiden yhteydessä järjestetyssä kansanäänestyksessä kana voitti munan höyhenen mitalla äänin 393-334.

9. Voiko raa'asta kananmunasta saada salmonellan?

Kyllä voi, mutta Suomessa salmonellaa esiintyy kansainvälisesti katsoen erittäin vähän ja suurin osa tartunnoista on peräisin ulkomailta. Myös kananmunien tuotantoketju on välttynyt salmonellalta. Säilyttääksemme tämän poikkeuksellisen hyvän tilanteemme, Suomessa noudatetaan EU:n hyväksymää kansallista salmonellavalvontaohjelmaa. Käytännössä yhdestä kanaparvesta otetaan sen elinaikana useita salmonellanäytteitä ensin siitos- ja kasvatuskanalassa ja edelleen munintakanalassa.

Munintakanalassa näytteitä otetaan kaikkiaan kolme kappaletta, yksi munintakauden alussa, yksi keskivaiheilla ja yksi ennen teurastusta. Näytteitä tutkitaan Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksessa vuosittain tuhansia ja esimerkiksi viime vuonna ei munintakanaloista löytynyt yhtään positiivista näytettä. Yhtä kattava valvontaohjelma on Suomen lisäksi EU-maista vain Ruotsilla.

10. Mitkä osat kananmunasta käytetään munavalmisteisiin?

Kananmunavalmisteisiin käytetään sekä munan keltuaista että valkuaista. Kananmunavalmisteet ovat tuoreista, rikotuista kananmunista valmistettuja jalosteita, jotka valmistuksen yhteydessä lämpökäsitellään eli pastöroidaan turvallisuuden ja säilyvyyden takaamiseksi. Elintarviketeollisuudessa, leipomoissa ja suurkeittiöissä käytettyjä valmisteita ovat nestemäiset kokomuna-, keltuais- ja valkuaismassat tai jauheet, valmiiksi keitetyt ja kuoritut kananmunat, kananmunarouhe, paistetut kananmunat, viipaloitu pitkämuna, tarjoiluvalmiit munakokkelit ja täytetyt munakkaat.

(Mtv3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat