Monica Lewinsky avautuu vaikeuksistaan Guardianille: Yhdessä yössä minut brändättiin "siksi naiseksi"

Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin salarakkaana kuuluisaksi tulleesta Monica Lewinskystä on tullut kiusattujen puolestapuhuja.

Hän esiintyy nykyisin konferensseissa ja toimii hyväntekeväisyysorganisaatioissa, koska haluaa toimia nettihäirintää, koulukiusaamista, naisvihaa ja rasismia vastaan.

Monica Lewinsky tuli kuuluisaksi yhdessä yössä, kun hänen suhteensa presidentti Bill Clintoniin paljastui 1998. Hän oli tuolloin 25-vuotias. Naistenmiehenä tunnettu Clinton oli jo aiemmin ollessaan Arkansasin kuvernöörinä joutunut epäillyksi seksuaalisesta häirinnästä.

Liittovaltion poliisi FBI yhdessä syyttäjien kanssa pyrki hyödyntämään Lewinskyä, jotta vanhaan häirintäjuttuun saataisiin uusia todisteita. Mukana oli myös poliittista peliä, jossa Clinton haluttiin pois virasta.

Lopputulemana Clinton sai pitää virkansa mutta Monica Lewinsky menetti maineensa. Hän ei saanut töitä ja häntä pilkattiin television viihdeohjelmissa. Clintonin ja Lewinskyn suhdekiemurat paljastettiin 3000-sivuisessa Starr-raportissa, jossa muun muassa yksityiskohtaisesti kuvattiin heidän kaikki yhdeksän seksuaalista kohtaamistaan. Kuuluisimmaksi nousivat suuseksiin liittyvät tapahtumat.

Starr-raportti kertoo ensimmäisestä seksikohtauksesta näin: "Lewinsky todisti, että kylpyhuoneessa hän ja presidentti suutelivat, sitten hänen rintojaan kosketeltiin käsin ja suulla. Presidentti puhui ryhtyvänsä oraaliseksiin Lewinskyn kanssa. Hän kuitenkin keskeytti, koska Lewinskyllä oli kuukautiset eikä hän siksi halunnut jatkaa. Tämän jälkeen Lewinsky suoritti oraaliseksiä presidentin kanssa."

Pilkka muuttunut voimavaraksi

Nyt, lähes 20 vuotta myöhemmin, Monica Lewinsky on muuttanut pilkan voimavarakseen. Lewinsky on ryhtynyt puhumaan julkisesti häirintää, erityisesti nettihäirintää vastaan. Hän suostui brittiläisen The Guardian -lehden haastatteluun, koska lehti julkaisee artikkelisarjaa juuri nettihäirinnästä.

Vuosi sitten Lewinsky puhui TED-konferenssissa, jossa hän kertoi, miltä tuntuu olla massiivisen häirinnän kohteena. Lewinsky, jos kuka, on ollut häirinnän kohteena.

– Olin täysin tuntematon ihminen, ja yhdessä yössä minusta tuli julkisesti nöyryytetty ihminen koko maailmassa. Myönnetään, että se tapahtui ennen sosiaalista mediaa, mutta ihmiset kommentoivat tapausta edelleen netissä, sähköpostittavat aiheeseen liittyviä juttuja ja lähettävät tapahtumiin liittyviä julmia vitsejä. Minut brändättiin lutkaksi, huoraksi, bimboksi ja "siksi naiseksi", Lewinsky kertoi The Guardianin haastattelussa.

"Sillä naisella" hän tarkoittaa Bill Clintonin kuuluisaa tv-lausahdusta, jossa hän kielsi koskaan omanneensa seksisuhdetta "sen naisen" kanssa. Clinton sanoi paljastuttuaan, että suuseksin harrastaminen ei ole seksisuhde.

Lapsena koulukiusattu

Los Angelesin Beverly Hillsissä nuoruutensa asunut Monica Lewinsky oli lapsena koulukiusattu. Glamour-paikka ei ollut ehkä parhain kasvupaikka paino-ongelmista kärsivälle Lewinskylle.

– Muistan, kuinka eräällä leikkipaikalla ryhmä tyttöjä leikki siten, että he sanoivat toisilleen jonkin numeron, joka sitten tarkoitti jotakin minuun liittyvää toimintaa. Joku heistä juoksi ja tönäisi minua, toinen irvisteli minulle ja kolmas sanoi minua tyhmäksi, Lewisnky muistelee.

– Muistan sen tunteen. Siellä minä vain seisoin. Miksi en lähtenyt pois? Lewinsky sanoo ja kertoo sitten, että kärsi ilmeisesti jonkinlaisesta shokista.

Nuoruuden tapahtumat tulevat mieleen, kun hän muistelee Clinton-paljastuksen aiheuttamia traumoja. Kukaan ei tuolloin puhunut hänen puolestaan, hän oli yhtä yksin kuin leikkikentällä lapsena.

Vuonna 2005 Lewisnky muutti Lontooseen opiskelemaan psykologiaa. Tarkoitus oli valmistumisen jälkeen saada töitä, mutta häntä ei huolittu minnekään, ei edes vapaaehtoistöihin. Hänet oli suljettu piirien ulkopuolelle. Häväistyksi tuleminen on Lewinskyn mukaan samantyyppistä kuin identiteettivarkaus. Ensin olet täysin yksityinen ihminen omine ajatuksinesi. Seuraavassa hetkessä oletkin "Amerikan suihinottajien ykkösdaami".

Häirintäkokemukset ja tunnettuus ovat johtaneet siihen, että monet nettihäirinnän uhrit ryhtyvät puhumaan Lewinskyn kanssa omista häirintäkokemuksistaan.

– Joskus ihmiset sanovat, että ovat kokeneet sitä ja tätä mutta että se ei ole mitään siihen verrattuna, mitä minä olen kokenut. Olen heille sanonut, että sillä ei ole väliä hukkuuko kolmen metrin vai kuuden metrin syvyyteen, sitä on joka tapauksessa hukkunut.

Älkää häiritkö häirikköjä

Vuonna 2014 Monica Lewinsky kirjoitti esseen Vanity Fair -lehteen. Otsikkona oli "Häpeä ja selviytyminen". Tämä johti Lewinskyn kannalta moniin hyviin asioihin kuten Forbes- ja TED-konferensseihin. Nykyisin hän toimii Diana Awards -hyväntekeväisyysjärjestössä, jossa autetaan nuoria.

Lewinskyllä on neuvo sivustakatsojille:

– Älkää ryhtykö häiritsemään häiriköitä. Se ei vie keskustelua eteen päin. Häirintä on vähän samanlaista kuin viiltely. Ihmiset, jotka viiltelevät itseään, yrittävät keskittää pahoinvointinsa johonkin selkeään kohteeseen. Minusta tuntuu, että kun kyse on häirinnästä (koulukiusaamisesta, nettihäiriköinnistä), nämä ihmiset kärsivät lukuisista ongelmista ja häirinnällä he heijastavat pahan olonsa johonkin. He eivät viiltele itseään vaan muita, Lewinsnky sanoo.

Entäpä mitä tapahtuu, jos tulevissa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vastakkain ovat Donald Trump ja Hillary Clinton. Nouseeko Monica Lewinsky jälleen esille? Trump on jo julkaissut kampanjavideon Instagramissa, jossa nuori Lewinsky hymyilee Bill Clintonille.

Tv-haastattelussa Trump sanoi, että Lewinsky-kortin käyttäminen kamppailussa Clintonia vastaan on ihan ok. Lewinsky ei siis välttämättä ole vieläkään päässyt kokonaan eroon häneen kohdistuvasta häirinnästä.

Lue myös:

    Uusimmat