Moni kärsii tietämättään ientulehduksesta – tunnista oireet

Ientulehdus on jo lähes kansantauti, sillä sitä esiintyy lievänä jopa joka kolmannella suomalaisella aikuisella. Lievää tulehdusta voi olla vaikea havaita.

Ientulehdus on kiusallinen vaiva, sillä se aiheuttaa ienten punoittamista, turpoamista ja verenvuotoa. Hoitamattomana tulehdus alkaa näkyä kaikissa ienrajoissa. Pitkälle edennyt ientulehdus on hampaan poiston yleisin syy yli 50-vuotiailla, joten hampaiden kunnollinen hoito ei ole leikin asia.

Tarkkaile ikeniäsi, sillä voit tunnistaa ientulehduksen jo ennen kuin se äityy pahaksi. Tulehduksen ensimerkkejä ovat punoittavat, turvonneet ja arat ikenet. Voit epäillä tulehdusta myös, jos olet laiminlyönyt hampaiden hoitoa pidemmän aikaa.

Näin ehkäiset

Tärkein tekijä ientulehduksen ehkäisemisessä on hampaiden huolellinen puhdistus. Hampaat tulisi harjata kaksi kertaa päivässä ja myös hammasvälit tulisi puhdistaa huolellisesti. Hammaslääkärissä olisi hyvä käydä vuosittain.

Moni muistaa kyllä hampaiden harjauksen, mutta hammasvälien puhdistaminen unohtuu herkemmin. Hammasvälit pitäisi kuitenkin puhdistaa erikseen, sillä hammasharja ei pääse kaikkiin väleihin, ja pikkuhiljaa väleihin muodostuu bakteeripesäkkeitä eli plakkia, joka sitten aiheuttaa ientulehduksen.

Hammaslääkärisi jaksaa aina kysyä sinulta tupakanpoltosta ja sille on hyvä syy. Tupakointi altistaa muun muassa ientulehdukselle, joten tupakoinnin lopettaminen on yksi tärkeä tekijä tulehduksen ehkäisyssä.

Näin hoidat

Ientulehdus paranee kokonaan, kun plakki poistetaan. Tällöin bakteerien aiheuttama ärsytys lakkaa.

Harjaa hampaat huolellisesti mielellään sähköhammasharjalla. Kiinnitä huomiota harjauskulmaan: tarkoitus on saada ienraja puhtaaksi. Huolla hammasvälit langalla, tikuilla tai väliharjalla välien koosta riippuen.

Akuutin tulehduksen aikana hampaat voidaan puhdistaa useammin kuin normaalisti. Älä siis pelkää harjauksesta aiheutuvaa verenvuotoa.

Jos verenvuoto ei tehostetusta puhdistuksesta huolimatta lakkaa viikon sisällä, on aika kääntyä hammaslääkärin puoleen. Hammaslääkäriltä voi myös pyytää apua itselleen sopivimpien puhdistusvälineiden hankintaan.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat