Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Mistä korona-ajan kuntavaalit tullaan muistamaan? Pöllöraati skeptisenä äänestysprosentin suhteen, uhkana yllättävä tekijä

Millaisia vaikutuksia rajoituksilla on ollut ehdokkaiden kampanjointiin? Näin sosiaalinen media on muuttanut vaalityötä 2:45
Millaisia vaikutuksia rajoituksilla on ollut ehdokkaiden kampanjointiin? Näin sosiaalinen media on muuttanut vaalityötä

Sunnuntaina huipentuvia kuntavaaleja leimaavat erikoiset olosuhteet. Vaalit siirrettiin huhtikuulta kesäkuulle koronapandemian takia.

Katso MTV:n kuntavaalien tulospalvelusta, mikä oli oma ehdokkaasi, puolueesi tai kuntasi lopullinen tilanne!

MTV Uutiset Livessä jatketaan kuntavaalien jälkipyykillä osoitteissa mtv.fi ja mtvuutiset.fi.

MTV.fi:stä voit katsoa kaikki vaalilähetykset myös jälkikäteen.

Erikoinen vuosi on vaikuttanut olennaisesti myös vaaliteemoihin arvioi Pöllöraati perjantain Uutisaamussa.

– Jos nämä vaalit olisi järjestetty huhtikuussa niin kyllähän koronasta olisi puhuttu paljon enemmän. Nyt tässä politiikan julkisuus on avautunut muillekin aiheille, mikä on varmaan ihan positiivista, MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum kommentoi.

Uusi vaaliajankohta tuo mukanaan kilpailevia aktiviteettejä äänestykselle. Politiikan toimittaja Jari Korkin mukaan vaalit tullaan väistämättä muistamaan koronasta, ainakin poikkeuksellisesta äänestysajasta.

– Nyt sitten arvuutellaan minkälainen keli on (sunnuntaina). Kaikki tietävät, että on ollut aika huikea hellekesä. Miten se vaikuttaa äänestysintoon? Ja tämä jalkapallo. Pelit ovat täydessä käynnissä, Korkki pohtii.

Torit vaihtuivat someen

Koronapandemia on vaikuttanut olennaisesti myös ehdokkaiden kampanjointiin. Isot tapahtumat ovat peruuntuneet ja toreillakin on ollut tavallista hiljaisempaa.

Tilanne on ajanut niin ehdokkaat kuin äänestäjätkin yhä vahvemmin sosiaaliseen mediaan.

Korkin mukaan tilanne ei kuitenkaan suoranaisesti eriarvoista ehdokkaita, sillä erilaiset kampanjointitavat suosivat aina erilaisia ehdokkaita.

– Eivät kaikki ole niin hyviä tapaamaan ihmisiä toreilla ja kaatelemaan kahvia siellä. Nyt on vähän eri säännöt, mutta ainahan vaalikamppailu on ollut toisia suosivaa.

Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppaisen mukaan sosiaalinen media voi kuitenkin muuttaa joitakin kampanjoinnin piirteitä astetta kielteisempään suuntaan.

– Se antaa mahdollisuuden kärjekkäämpään ja vastakohtaisuuksia korostavaan puhetapaan. Olen vähän huolissani siitä, että sellainen sovittelevuus, joka ihmisten kohtaamissa aina kuitenkin on mukana häviää sosiaalisessa mediassa.

Ehdokkaan voi löytää sosiaalisesta mediasta, mutta suomalainen etsii sopivaa äänestettävää myös omasta tuttavapiiristä.

Neihumin mukaan tämä on hyvä muistaa kampanjoinnin aikana. Muun muassa Facebookin mainokset ovat olleet toimittajan mukaan korkeissa hinnoissa vaalikevään aikana.

– Usein kuitenkin se äänestettävä ehdokas löytyy sitten sieltä, mitä serkun kaima sattuu jossain kissanristiäisissä politiikasta puhumaan.

Demokratian sankarit

Vaalien myötä ehdokkaat ovat saaneet osakseen myös häirintää. Uhkailua on ollut ilkeistä someviesteistä aina fyysisiin tilanteisiin.

Pöllöraati arvioikin, että ehdolle asettuminen vaatii rohkeautta ja kanttia.

– Monella tapaa nousee hattu sille, että meillä on silti tuhansittain näitä demokratian sankareita, jotka lähtevät ehdolle näissä vaaleissa, Neihum toteaa.

Vaikka kuntavaaleissa oli tällä kertaa tavallista pidempi ennakkoäänestysaika, raati on skeptinen äänestysprosentin suhteen.

– Jos pitäisi veikata, niin ei se äänestysprosentti kyllä nouse. Sinne kuuteenkymmeneen jää, Korkki summaa.

Lue myös:

    Uusimmat