Kuntavaalien äänestykseen saa ottaa oman kynän, mutta se ei saa olla tussi – vaalien terveysturvallisuus on kunnille kova urakka

2:07
Oikeusministeriö julkaisi tänään korona-ohjeita kesäkuun kuntavaaleja varten – muun muassa oma kynä äänestämiseen on sallittu.

Kunnat tarvitsevat tavanomaista enemmän vaalitoimitsijoita huolehtimaan kuntavaalien terveysturvallisuudesta. Äänestäjiä on tarvittaessa opastettava siihen, miten äänestäminen sujuu korona-aikana.

Oikeusministeriö julkisti tänään ohjeita siihen, miten vaalit hoidetaan turvallisesti.

Kuntavaalien terveysturvallisuus pyritään takaamaan erityisesti kahden viikon ennakkoäänestysajalla, käsidesillä, kasvomaskeilla ja turvaväleillä.

Äänestyspaikkojen pinnat ja kynät aiotaan puhdistaa moneen kertaan, mutta äänestäjä saa itsekin varautua.

– Äänestäjä voi tehdä itsekin paljon. Kun hän lähtee äänestämään, hänen kannattaa ottaa oma maski mukaan, myös oman kynän saa ottaa. Käsidesiä on käytettävä ja turvaväleistä on huolehdittava, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo.

Jos ottaa oman kynän mukaan, se ei saa olla tussi, jonka jälki näkyisi taitetun äänestyslapun läpi ja pilaisi vaalisalaisuuden.

Ainakin suuremmat kaupungit perustavat ensimmäistä kertaa drive in- ja ulkoäänestyspaikkoja, esimerkiksi telttojen ja konttien avulla.

Kunnilla kova urakka

Koronajärjestelyt käytännössä hoitavilla kunnilla on kova urakka haalia tarpeeksi vaalitoimitsijoita hoitamaan myös vaalien terveysturvallisuus.

– Se, mikä teettää paljon töitä on virkailijoiden rekrytoiminen ja saaminen ja sitten varahenkilöstöä pitäisi olla riittävästi. Sitten on haasteita, kun on lyhyt aika ja paljon ihmisiä, kertoo Helsingin keskusvaalilautakunnan sihteeri Veera Reuna.

Vaalit ovat tavallisissakin olosuhteissa kova urakka  kunnille. Nyt korona tuo lisää haastetta työhön.

– Tässä on paljon tehtävää. Ennakkoäänestykseen on reilu kuukausi. Henkilöstöä rekrytoidaan ja koulutetaan. Sitten tehdään suunnitelmia ja perustetaan ulkoäänestyspaikkoja ja drive-in-paikat. Ja on paljon muutakin, mitä liittyy vaalien järjestämiseen normaalisti. Tietysti korona tuottaa paljon enemmän töitä, Reuna toteaa.

Helsinki aikoo käyttää ainakin Malmin entistä lentokenttää drive-in-äänestyspaikkana ja myös Töölön kisahallin viereinen Mäntymäen kenttä on harkinnassa äänetyspaikaksi.

Oikeusministeriö tyytyväinen siirtoon

Äänestyskopeissa piti olla tämän viikon sunnuntaina vilskettä, mutta koronan takia kuntavaaleja odotetaan kesäkuulle saakka. Varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta.

Oikeusministeriössä ollaan vaalien siirrosta yhä tyytyväisiä, vaikka tautitilanne on parantunut.

– Päätös oli varmasti oikea. Tuntuu koko ajan oikeammalta, koska me mennään koko ajan kohti parempaa. Tulee koronaviruksen kausivaihtelu, rokotukset edistyvät, tilanne helpottuu, vaalijohtaja Jääskeläinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja