Mökkisauna puhtaaksi ja kauniiksi – uutta ilmettä löylyihin!

Mökillä vietetyt saunaillat ovat kesän aatelia – lämpimät ja valoisat kesäillat päättyvät grilliherkkuihin ja helliin löylyihin. Uudista sauna pienillä muutoksilla ja kunnon siivouksella.

Voiko olla rakkaampaa paikkaa kuin mökkisauna? Tee siitä rakkautesi arvoinen ja uudista ilme kesän löylyhetkiin.

Aloita ensin kunnon suursiivouksella – raivaa saunakamari ensin turhista tavaroista ja pohdi, millaisen haluat siitä tehdä. Esimerkiksi sisustuslehdistä ja Internetin hakukoneiden avulla löydät inpsiroivia kuvia.

Muista myös pohtia, mitä kaikkea haluatte saunassa ja saunakamarissa tehdä – vaihdetaanko siellä vain vaatteet, vai olisiko löylyjen jälkeen kenties mukavaa nauttia saunajuomat ja -ruoat saunakamarissa?

Uutta ilmettä saunakamariin

Helppo tapa uudistaa vaatteiden vaihtotila on sipaista uusi maalipinta seinille: Esimerkiksi valkoiset tai vaalean harmaat seinät tuovat valoa myös sisälle ja uudistavat ilmettä. Asettele tavarat takaisin harkiten, äläkä sorru siihen ajatukseen, että kaikki ykköskodissa tarpeeton löytää paikkansa mökiltä. Lomakoti jos mikä ansaitsee kauniin yleisilmeen. Usein mökillä on vietetty kesiä vuosikymmeniä, joten vanhat muistot on kuitenkin mukava jättää näkyville – voisitko koota vaikkapa vanhoista valokuvista kollaasin seinälle?

Huonekaluja voi myös uudistaa maalin avulla. Helpoimmillaan sohva tai nojatuoli muuttuu kauniin torkkupeiton avulla, mutta ne voi myös verhoilla uudestaan.

Kiinnitä huomiota myös valaistukseen. Kun ilta pimenee, on mökkihuoneeseen mukava sytytellä muutamia kynttilöitä. Aseta laiturille suuri lyhty, jotta iltasaunojat löytävät uimareittinsä.

Saunan pesu ja muutos

– Imuroi lattialta pois pölyt ja irtoroskat

– Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset avautuvat. Pese pinnat sen jälkeen pehmeän harjan ja miedon pesuaineen avulla. Liian kovia aineita ei saunassa kannata käyttää ja etenkin klooripitoiset aineet ovat pannassa, sillä ne voivat imeytyä puuhun. Esimerkiksi mäntysuopa on hyvä apuri saunan pesuun. Muista harjata puupinnat syiden mukaisesti, jotta ne säilyvät kauniina.

– Huuhtele sauna pesun jälkeen kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat.

– Pese vielä saunan lattia, sekä kylpyhuoneen seinäpinnat ja lattia huolella. Älä unohda lattiakaivoa, joka voi olla todellinen bakteeripesäke. Käytä suojakäsineitä, nosta ritilä pois ja poista irtohiukset ja muut roskat talouspaperin avulla. Laske kaivoon puhdasta vettä ja suihkuta sinne astianpesuainetta tai desinfioivaa pesuainetta. Pese ritilä molemmilta puolilta esimerkiksi vanhan tiskiharjan avulla, huuhtele ja aseta takaisin paikoilleen. Laske lattiakaivoon vielä sen jälkeen puhdasta vettä

– Asettele shampoot ja saippuat irtokoreihin, joiden materiaali kestää hyvin kosteutta ja lämpöä.

– Tuo mökille uusia, pehmeitä pyyhkeitä ja saunatakkeja, joihin on ihana kietoutua lämpimien löylyjen jälkeen.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat