Mainos

Mökkikauppa näyttää vilkastuvan viime vuodesta – nyt halutaan hirsimökkejä läheltä kotia

Mökkikauppa Suomessa vilkastuu tänä vuonna hiukan, arvioi kiinteistövälitysalan etujärjestö SKVL.

Viime vuonna Suomessa tehtiin liki 8 000 loma-asuntoihin liittyvää kiinteistökauppaa. Mökkikaupan odotetaan vauhdittuvan erityisesti Itä-Suomessa.

SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo, että ihmiset uskaltavat jälleen laittaa rahaa myös mökkikauppaan. Erityisen kysyttyjä ovat välittäjien mukaan tällä hetkellä hirsimökit, joissa on siisti pihapiiri.

Mökin pitäisi olla mielellään lähellä kotia, mökkimatkaan halutaan käyttää korkeintaan kaksi tuntia.

Sadantonnin satsaus

Suomalainen on valmis maksamaan mökkiunelmastaan melkoisen summan. Hyvin varustellut rantamökit kaupunkien lähistöllä voivat maksaa reippaasti enemmän kuin hyväkuntoinen kaksio Oulusta, joka on Suomen viidenneksi suurin kaupunki.

– Noin satatuhatta on ehkä se hintataso. Silloin siinä mökissä pitää olla aika paljon mukavuuksia ja hyvä sijainti, Mannerberg sanoo.

Mökkien hintoja tilastoi Suomessa Maanmittauslaitos. Viime vuonna kaava-alueille rakennettujen lomamökkien mediaanihinta laski laitoksen tietojen mukaan kahdeksan prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Mökkien mediaanihinta oli liki 100 000 euroa.

Uudellamaalla mökeistä pulitetaan rutkasti enemmän. Rantamökit maksoivat maakunnassa keskimäärin yli 180 000 euroa.

Kuivan maan mökkiin suomalaiset ovat valmiita satsaamaan paljon vähemmän. Kiinteistövälittäjien Mannerberg arvelee, että ilman rantaviivaa olevasta mökistä ollaan valmiita maksamaan noin 50 000 euroa.

Mökkimurros kiihtyy

Myös mökkien vuokraus näyttää tänä vuonna vilkastuvan, arvioi vuokramökkejä välittävä Lomarengas-yhtiö. Alkuvuonna mökkivarauksia tehtiin noin 10 000. Määrä on kymmenisen prosenttia korkeampi kuin viime vuonna.

Mökkimarkkinoille, niin myyntiin kuin vuokralle, vapautuu tulevina vuosina paljon mummonmökki-tyylisiä lomapaikkoja, kun suurten ikäluokkien omistukset siirtyvät nuoremmille polville. Näin arvioi vuokramökkien välittäjän Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola.

– Mökkien saneeraajilla on tulevina vuosina todennäköisesti hyvät markkinat, sillä mökkikysyntä kohdistuu kuitenkin hyvän varustelun mökkeihin.

Olkkolan mukaan mökkimurros on jo alkanut.

– Kuvio on hyvin mielenkiintoinen. Suomalaisuuteen kuuluu vahvasti mökkiperinne. Se saanee nyt uusia muotoja, Olkkola pohtii.

Mökkien määrä kasvoi Suomessa eniten 1980-luvulla, selviää Tilastokeskuksen tilastosta. Nyt uusia mökkejä rakennetaan noin 3000 vuodessa, kun 20 vuotta sitten määrä oli 8 000 mökkiä. Suomessa oli viime vuoden yli puoli miljoonaa mökkiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.