Mainos

Monelle kesämökin pitää olla kuin kakkosasunto - "Mökille pitää päästä nopeasti autolla ja laajakaistayhteyksien toimia"

6:00

Vapaa-ajan asuntojen kauppa eli mökkikauppa alkaa näin keväällä hiljalleen piristyä. Kiinteistönvälittäjien mukaan hyväkuntoinen mökki omalla rantatontilla menee yleensä aina kaupaksi. Moni ostaa ensisijaisesti tontin, purkaa vanhan mökin pois ja rakentaa uuden tilalle.

Tyypillisin kesämökin ostaja on 50-vuotias pariskunta tai perhe, joka on kiinnostunut noin tunnin ajomatkan päässä kodistaan sijaitsevasta hyvin varustellusta rantamökistä.

Myös eläkeläiset ostavat vapaa-ajanasuntoja: omakotitalo on saattanut vaihtua kaupunkikaksioon tai -kolmioon ja lopuilla rahoilla halutaan ostaa luonnonrauhasta hyvin varusteltu kesämökki.

– Yleisesti ottaen mökillä pitää olla vähintään sähkö, mutta mielellään myös juokseva vesi, kertoo SKV:n liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa.

– Monet lapsiperheet haluavat kakkoskodin lomakeskusten läheltä, vaikkapa Vierumäeltä tai Tahkolta, sillä mökillä pitää olla tekemistä, hän jatkaa.

Uudellamaalla etsitään kakkoskoteja

Kesämökkivaatimukset vaihtelevat kiinteistönvälittäjien mukaan paljon alueittain ja ostajakunnan mukaan.

Uudellamaalla halutaan keskimäärin paremmin varusteltuja loma-asuntoja kuin muualla Suomessa.

Mökkikauppojen keskiarvot viime vuonna / alle 2 hehtaarin rakennetut rantakohteet

Uusimaa: n. 220 000e

Keski-Suomi n. 93 000 e

Etelä-Savo 100 000 e

Varsinais-Suomi 150 000 e

Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjä Hannu Salo tekee paljon mökkikauppoja Uudellamaalla. Hän on huomannut, että nykyään mökkivarustuksen pitää olla kuin kakkoskodissa.

– Monille esimerkiksi hyvät laajakaistayhteydet ovat elintärkeitä mökillä, sillä halutaan, että nettiyhteydet toimivat. Laajakaistoista kyselläänkin paljon, Salo kertoo.

Salo on myös huomannut, että monilla kesämökin ostajilla tontti saattaa mennä kesämökin edelle.

– Jotkut ostajat katsovat kohteita sillä silmällä, että purkavat vanhan mökin pois ja rakentavat sen tilalle uuden. Se kertoo ehkä myös siitä, että ihmisillä on varallisuutta, Salo sanoo.

Ihmiset haluavat ajaa autolla mökille

Koska hyvin varustelluilla kesämökeillä on kysyntää, ihmiset haluavat ajaa autollaan mielellään mökille asti.

– Tämä on aiheuttanut sen, että saaressa sijaitsevat mökit eivät enää ole niin suuressa huudossa. Näin ollen myös unelma täysin omasta saaresta mökkeineen on hiipumassa, Salo kertoo.

Isot vesistöt ja meri houkuttavat ostajia, pienet järvet puolestaan muualla. Kesämökin rakennusmateriaali ei valinnoissa korostu: lautamökki on yhtä haluttu kuin hirsinenkin. Sisävessa voittaa ulkovessan, mutta ulkovessakin toimii mökkimiljöössä, jos vessa on nykyaikainen.

Hyvä mökki rantatontilla menee kaupaksi

– On tärkeää, että mökkikohde niin sanotusti kolahtaa sen ostajaan jollakin tavalla.

Entä kohtaavatko kysyntä ja tarjonta markkinoilla? Tuntuu, että myynnissä on runsaasti niin sanottuja ”sukupolvenvaihdosmökkejä”.

– Sanotaan näin, että jos on hyvä mökki ja omarantainen tontti niin sellainen kohde menee aina hyvin kaupaksi. Kuivanmaan mökit ja yhteisrantaiset mökit eivät mene niin hyvin kaupaksi tai ainakin pyyntihintaa pitää miettiä, Hintsa kertoo.

– Haasteellisinta on myydä 50-60-luvulla rakennettuja ”mummonmökkejä”, sillä niissä on usein paljon pakollisia remontteja, eikä välttämättä omaa rantaa, hän kuvaa.

Kesämökkien keskimääräiset hinnat ovat tulleet viime vuosina alas, samalla tarjolla olevien mökkien määrä on kasvanut.

Mökkikaupan arvo on tilastojen mukaan kasvanut noin 2 prosenttia viiden viime vuoden aikana ja noin 5 prosenttia kahden viime vuoden aikana.

6:30

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.