Mokasitko? Näin opit antamaan itsellesi anteeksi

Kaikki tekevät joskus virheitä. Vaikka virhe ei välttämättä satuttaisi ketään ulkopuolista, itselle anteeksi antaminen saattaa olla usein vaikeaa. Se on kuitenkin välttämätön taito, jota jokaisen olisi syytä harjoitella.

Joskus tulee mokattua pienien asioiden suhteen ja joskus taas tehtyä suuriakin virheitä. On luonnollista soimata itseään tapahtuneen jälkeen. Itselleen täytyy kuitenkin oppia antamaan anteeksi, jotta elämä voi jatkua.

Riitoja tai konfliktitilanteita vastapuolen kanssa sopiessaan ihminen tunnistaa yleensä anteeksiannon merkityksen. Kun riita sovitaan ja molemmat pyytävät anteeksi, eripura pyritään sen jälkeen unohtamaan.

Myös itsensä kanssa pitäisi voida tehdä sovinto, jos on vaikka epäonnistunut tavoitteissaan tai toiminut vastoin omaatuntoaan. Muuten negatiiviset tunteet saattavat jäädä kalvamaan mieltä ja heikentämään hyvinvointia.

Muille anteeksi antaminen saattaa tuntua helpommalta kuin anteeksianto itselleen. Huffington Postin artikkelissa elämäntapavalmentaja ja entinen munkki Jay Shetty antaa vinkkejä, jotka voivat auttaa itse kutakin olemaan itselleen myötätuntoisempi ja lempeämpi.

– Anteeksi antaminen ei tarkoita pelkästään asioista irti päästämistä, vaan negatiivisten tunteiden rakentavaa käsittelemistä. Tärkeämpää on se, miten kannat taakkaasi, kuin taakan paino.

Tutkimusten mukaan anteeksi antaminen saattaa myös helpottaa oloa sekä jopa suojata ahdistukselta ja masennukselta.

Käsittele tapahtunut

Käsittele tunteitasi. Miksi tunnet huonoa omaatuntoa, ja onko se aiheellista? Mitä teit väärin ja miten välttäisit saman tulevaisuudessa? Puhu tapahtuneesta läheisten kanssa tai kirjoita tunteistasi vaikka päiväkirjaan.

Hyväksy tapahtunut

Se, että hyväksyy tapahtuneen, ei tarkoita periaatteistaan luopumista. Ole itsellesi rehellinen ja ota vastuu teoistasi. Vain niin voit kehittyä. Mennyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuuteen voi vaikuttaa.

Ole itsellesi armollinen

Jos itseään syyttää kaikista virheistään kuolemaansa asti, elämä muuttuu ahdistavaksi. Kun olet hyväksynyt tapahtuneen virheen ja päättänyt toimia jatkossa toisin, anna itsesi siirtyä elämässä eteenpäin. 

Anna itsellesi aikaa ja arvosta kehitystäsi

Anteeksiantaminen saattaa joskus olla pitkä prosessi, joka ei tapahdu yhdessä yössä. Jos tunnet vaikka pettäneesi itsesi, anna itsellesi aikaa päästä pettymyksestä yli. Muista myöhemmin kehua itseäsi, kun tunnet päässeesi ikävistä tunteista eroon.

***

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja