MM-kisoissa vihdoin suomalaisfaneja – Timo Neste kohtasi älyttömät vaatimukset, Leijonien upea ele kosketti: "Harvoin näin noteerataan"

4:53
MM-kisoissa vihdoin suomalaisfaneja: Leijonien upea ele kosketti Timo Nestettä - "Harvoin näin noteerataan."

Mitä olisikaan jääkiekon MM-kisat ilman fanaattisia ja intohimoisia suomalaisfaneja. Tämä uhkaava skenaario meinasi toteutua tämän kevään MM-kisoissa tiukkojen rajoitusten takia. Ei toteutunut. Torstaina lehtereiltä saattoi bongata suomalaisväriä. Timo Neste oli onnistunut järjestelemään itsensä paikalle – hyväsydämisten auttajien kautta. Ilta huipentui Suomen voittoon ja Leijonien upeaan eleeseen.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Moressa!

Kaikki parhaat palat turnauksesta osoitteessa mtvuutiset.fi

Kaikki ottelut C Moressa ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Jääkiekon tämän kevään MM-kisat aloitettiin tilanteesta, jossa pelit pelattiin suljettujen ovien takana. Paikalle otettiin vain järjestelyorganisaatioon kuuluvia henkilöitä, joukkueiden jäseniä ja toimittajia, joita kaikkia on testattu tiuhaan tahtiin.

1. kesäkuuta lähtien Latvian hallitus antoi kisajärjestäjille luvan päästää rajoitetun määrän verran yleisöä paikan päälle peleihin. Riian pääareenalla maksimirajoitus oli 2660 katsojaa. Kakkoshallissa, Olympic Sport Centerissä raja vedettiin 1058 katsojaan.

Tiistaina ainoastaan Latvian ja Saksan ottelu houkutteli paikan päälle maksaneita katsojia. Esimerkiksi Suomen ja Kanadan ottelussa pelaajia odotti yhä tyhjä pyhättö.

Toisin oli torstaina, kun Suomi kohtasi puolivälieräottelussa Tshekin.

Paikan päältä saattoi havaita suomalaisväriä – muultakin kuin kentältä.

Riian areenan alakatsomossa ottelua seurasi Leijonien paitaan pukeutunut Timo Neste.

– Aina on mahtava fiilis, kun Suomi voittaa. Kun Maamme-laulu soi, niin kyllä siinä tulee kylmät väreet. Suomella on hyvä pelisysteemi, ja jalkeilla on hyvin tiivis joukkue, Neste hehkutti pelin jälkeen MTV Urheilulle.

Nesteen mukaan hänellä oli työkuvioita Baltian alueella ja hän oli ajatellut, että olisiko hänellä mitään mahdollisuuksia päästä katsomaan pelejä paikan päälle.

Aikomus hyvä. Toteutus: ei niin yksinkertaista.

”Viety ihan äärimmäisyyksiin”

Neste kohtasi mahdottomalta tuntuneen byrokratian.

– Koko prosessi on tehty aivan ylivaikeaksi, Neste harmittelee.

– Vaikka minulla oli rokotustodistus, kaksi negatiivista testitulosta ja Latvian Covid pass, ja kaikki mahdolliset lipukkeet, niin ei. Jos henkilö ei ole Latvian terveydenhuoltojärjestelmässä ja saa sieltä QR-koodia tai ei pysty jotain muuta kautta vaikuttamaan, niin aika mahdottomaksi on tehty ulkolaisten pääsy tänne. Vaikka olisi kaikki asiat kunnossa, Neste sanoo Riian pääarenaan tuntumasta.

– Tämä koko kuvio on viety ihan äärimmäisyyksiin. Vähän olisi voinut käyttää tervettä maalaisjärkeä. Täällä paikan päällä on kuitenkin kaikki turvatoimet olemassa, Neste miettii.

Nesteen paikalle pääsy vaati apujoukkoihin turvautumista.

– Mulla on täällä Baltiassa yhteistyökumppaneita sun muita, mutta nyt avut tulivat suomalaisten jääkiekkovaikuttajien kautta. He auttoivat hyväsydämisinä minua. Olen kiitollinen heille, että tämä järjestyi ja sain olla paikan päällä todistamassa sitä, kun Suomi pääsi jälleen mitalipeleihin.

Mestaruus silmissä

Nesteen ilta huipentui Suomen voittoon ja sitä seuranneeseen eleeseen. Ottelun jälkeen Suomen joukkue kokoontui yhteen kiittämään Nestettä ja hänen ympärillään olleita muutamia faneja, jotka kannustivat Leijonia.

– Taisin olla ainut Suomi-paita päällä. Siinä taisi olla kolme vai neljä muualta tullutta. Yhdistimme voimamme ja yritimme kannustaa täysillä, Neste sanoo, myöntäen, että Leijonien ele kosketti.

– Olihan se upeaa, kun he olivat huomanneet meidän läsnäolomme tuolta toisella puolella. Harvoin noteerataan kannattajia tällä tavalla. Nyt oli toki helppo bongata, Neste naurahtaa.

Leijonien turnaus jatkuu lauantaina välieräottelulla Saksaa vastaan. Tätä seuraa joko pronssi- tai finaaliottelu.

– Eihän täältä voi pois lähteä! Neste huikkaa.

– Varauduin siihen, että kyllä nämä pelit katsotaan loppuun asti. Tiukkaa tulee olemaan Saksan kanssa, mutta uskon, että Suomi hoitaa sen hyvällä pelisysteemillään.

– Suomi on maailmanmestari ja menemme voittajina ensi vuoden kotikisoihin. Siitä lähdetään, eikä anneta tuumaakaan periksi. Se on meillä pohjalaisina tapana sanoa, Neste ilmoittaa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja