MM-hopeasankari Joni Mäen isä kertoo ääritunteistaan – etiäinen kisan alla: "Ei sitä voi uskoa ennen kuin näkee"

2:31
Katso ja kuuntele Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen MM-hopeatunnelmat!

Päivästä ei dramatiikkaa uupunut. Mäki kaatui ensimmäisen alkuerän ankkuriosuudella kärkipaikalta viimeisessä nousussa, ja tilanne näytti hetken jatkopaikan suhteen pahalta. Mäki onnistui kuitenkin puristamaan itsensä kiinni viimeiseen aikavertailusijaan erän kuudenneksi, ja kun toisen erän ajat eivät riittäneet, Suomi eteni finaaliin.

26-vuotiaan Joni Mäen isä, Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Tero Mäki kertoo käyneensä läpi samanlaisia äärituntemuksia kuin poikansa kertoi haastattelussa.

– Ensin käytiin pohjalla ja sitten mentiin kukkulalle. Käytiin ihan samanlaiset tunnekuohut täälläkin päässä. Otti kovasti rinnan päälle, kun kaveri heittää pesäsyöksyn keskelle ylämäkeä yllättäen, Tero Mäki kuvailee puhelimitse.

Mäki meni kumoon, kun hänen sauvansa osui Norjan Johannes Hösflot Kläbon sukseen. Tilanteen selkenemistä haastattelussa Mäen isä kuvaa helpotukseksi.

– Sitten ei auttanut kuin jännittää.

– Ja jännityshän laukesi muutaman kierroksen jälkeen (toisessa alkuerässä). Epäilin, että (Ranskan Richard) Jouve ja kumppanit eivät lähde rynnimään, koska keli lämpenee ja rata muuttuu hitaammaksi. He säästivät toisessa alkuerässä itseään finaaliin, koska finaali oli aika nopeasti tulossa karsinnan jälkeen. Se auttoi uskomaan siihen, että kyllä tästä paikka tulee pojalle.

"Eiköhän tänään voi vähän parempaakin tulla loppuun"

Tero Mäki ajatteli etukäteen, että finaalissa olisi realistista yltää neljän parhaan joukkoon. Hän oli pohtinut ääneen sitä, että Joni jäi kaksi vuotta sitten Seefeldin MM-sprintin puolivälierässä jatkopaikasta 0,08 sekuntia, nyt Oberstdorfissa 0,04 sekuntia ja parisprintin alkuerässä Hakolan kanssa alkuerän viidennestä sijasta 0,02 sekuntia.

– Totesin, että kai se jossakin vaiheessa kääntyy toisin päin, ja nyt se kääntyi reilusti.

– Se oli etiäinen, että eiköhän tänään voi vähän parempaakin tulla loppuun.

Mäki toi Suomen maaliin toisena, 0,41 sekuntia ennen Venäjää. Arvokisamitali oli hänelle ja Hakolalle kummallekin uran ensimmäinen.

– Ei sitä (mitalihiihtoa) tietysti voi uskoa ennen kuin näkee, että näin tapahtuu. Totta kai silti mielessään odottaa, että pojat onnistuisivat, molemmat hiihtäisivät hyvän hiihdon, ja katsotaan, mihin se riittää, Tero Mäki sanoo.

Huuto vaimolle: "Nyt näyttää hyvältä"

Parisprintin MM-finaali huipentui kihelmöivällä tavalla. Hakola päästi Mäen ankkuriosuudelle kolmantena Norjan tuntumassa, kun kansainvälisen hiihtoliiton lipun alla hiihtäneen Venäjä johti kisaa.

– Siinä vaiheessa, kun "Rise" nousi ja näytti, että kolme irtaantuu, taisin vaimollekin huutaa, että nyt näyttää hyvältä, pitää saada ehjä hiihto viimeiselle rundille, Tero Mäki kertaa.

Kläbo ankkuroi Norjan kultaan, ja Mäki päihitti komeasti hopeataistelussa venäläisen Gleb Retivihin vahvalla lopullaan. 

– Pitkän, pitkän matkan, kun poikia on seurannut ja heidän kanssaan on touhunnut – minulla on vanhempikin poika hiihtänyt – niin on se meille perheellekin iso juttu.

Tero Mäki huomioi, että Kläbon "selässä hiihtäminen" eli tuntumassa peesaaminen auttoi lopussa.

– Jokainen, joka on arvostellut sprintin hiihtoja, näki, kuinka paljon se vaikuttaa. Olihan Kläbo toki omaa luokkaansa, mutta ei hänkään ole varmasti voittamaton. Kyllä hänkin on haarukassa pojilla. Ei se mahdoton rasti ole ollenkaan.

– Kun kaikki menee hyvin, niin sprintissä on kaikki mahdollista.

Kyyneleet lähellä

Isä ja poika Mäki ovat ehtineet olla yhteyksissä päivän hiihtojen jälkeen. Tero Mäki onnitteli poikaansa ja sanoo, että kyyneleet olivat lähellä valumista, kun hän ajatteli parisprintin suoritusta.

– Kyselin vähän tulevaakin, mutta hän sanoi, että nyt täytyy ottaa henkeä ja katsoa, miten näitä kisoja jatketaan: mitä sieltä vielä mahdollisesti voi tulla eteen.

– Hyvällä hapella hän on ollut koko ajan, kun olen ollut sinne päin yhteydessä. On ollut tosi luottavaisen oloinen, ja viesteissä on ollut mukavaa pilke silmäkulmassa -juttua. Fiilis on ollut positiivinen.

"Kun laitetaan lappu rintaan, on tohinaa moottorissa"

Jo kauden alla oli viitteitä, että vaasalaislähtöinen Mäki voisi ottaa tällä sesongilla uuden harppauksen urallaan. Mäki sai suuria kehuja myös Suomen mieshiihdon ykköstähdeltä Iivo Niskaselta, joka sanoi Rukan maailmancup-avauksen alla Mäen olevan itseään hurjemmassa kunnossa.

Isä Tero Mäki kokee, että Joni on päässyt taas lentoon.

– Vähän samanlaista otatusta on ollut kuin kausina 18–19-vuotiaana, jolloin Joni hiihti melko terveenä muutamia syksyn kisoja. Vuokatin Suomen cupiinkin tultiin hiihtämään parin päivän matolla viettämisen jälkeen, ja aika hyviä suorituksia miesten joukossa sielläkin hiihdettiin.

Isä arvioi, että nyt on nähtävissä samaa Jonia kuin aikoinaan, jolloin poika ei tosin vielä kansainvälisiä portteja kolkutellut.

– Kun laitetaan lappu rintaan, on tohinaa moottorissa. Nyt hän tuntuu ulospäinkin aika varmalta.

"Ei voi repussa antaa"

Joni Mäki harrasti nuorena aktiivisesti myös jalkapalloa ja pelasi sitä Vaasan Palloseuran junioreissa aina 18-vuotiaaksi. Mäki päätti kuitenkin jättää lajin, kun hiihdosta alkoi tulla menestystä.

– Molemmissa olisi ollut mahdollisuuksia. Jaakko Saarinen oli siihen aikaan jalkapallossa akatemiaporukan vetäjänä. Hän sanoi, että Jonilla on valtava ominaisuus satsata ja harjoitella oikealla tavalla.

Mäki ei ollut varhain supertähti. Suomen parhaiden nuorten joukossa Hopeasompa-kilpailuissa hän sijoittui parhaimmillaan neljänneksi. Ikäluokan SM-mitalisijoja alkoi tulla 17. ikävuodesta eteenpäin.

Mäellä on ollut ennen kaikkea työnteon lahja ja polte hiihtää huipulla. 

– Intohimo ja halu lähtee urheilijasta itsestään. Sitä ei voi repussa toiselle antaa, Tero Mäki kiteyttää.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja