Mainos

MLL: Järjestön lastenhoitotuki uhkaa loppua soten myötä

Sote-uudistuksen myötä Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitovälityksen tulevaisuus on vaakalaudalla, kirjoittaa liiton pääsihteeri Milla Kalliomaa Länsi-Suomi -lehdessä. Hänen mukaansa järjestöjen tuki saattaa osittain loppua, kun järjestöt putoavat uudessa systeemissä kuntien ja maakuntien väliin.

MLL on saanut tähän asti avustusta perheille tarkoitettuun lastenhoitoon kuntien sosiaalitoimen budjetista, jolloin perhe on maksanut markkinoita huomattavasti edullisemman hinnan lastenhoidosta.

Kuntien tuki saattaa kuitenkin tyssätä soteen, kirjoittaa Kalliomaa.

–  Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä maakuntien vastuulle kunnissa ei enää varauduta järjestöjen auttamistyön rahalliseen tukemiseen. Ongelmana on, että avustusta ei näillä näkymin ole tulossa myöskään maakunnalta, koska sote-järjestämislakiesityksessä maakunnan tehtäviin ei kuulu velvollisuutta tukea järjestöjä. 

Kalliomaa kirjoittaa, että monen järjestön rahoitus perustuu STEA:n (aikaisemmin RAY) ja kunnan yhteiseen rahoitukseen.

– Jos STEA:n rahoitusta täydentäviä maakuntien ja kuntien avustuksia ei turvata, saattavat monet esimerkiksi lapsiperheitä tukevat toiminnot jopa loppua kokonaan, Kalliomaa toteaa.

– Yhteistyö maakuntien ja järjestöjen välillä on lisättävä lakiin, jotta perheet saavat tarvitsemaansa tukea jatkossakin, hän toteaa mielipidekirjoituksessaan.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.