Mittaa stressitasosi vaatteista – älytekstiilit tulevat

Terveydentilaa monitoroivat vaatteet kuulostavat tieteiskirjallisuudelta, mutta voivat päätyä markkinoille hyvinkin pian. Tuotteet ovat jo olemassa, mutta niiden käyttäjäystävällisyyttä parannellaan vielä.

Biotex-yhtymä, johon kuuluu useita eurooppalaisia yrityksiä ja tutkimuslaitoksia, on kehittänyt vaatteisiin kiinnitettävän kangastilkun, joka tarkkailee käyttäjänsä terveyttä hikinäytteiden perusteella.

Kangastilkku on valmistettu vettä hylkivistä ja imevistä kuiduista siten, että se kanavoi käyttäjänsä hien tilkussa oleviin sensoreihin. Kun hikeä on kertynyt parin millimetrin kerros, sensorit pystyvät määrittelemään kaliumin, kloridin ja natriumin pitoisuudet hiestä.

Pitoisuuksien määrittäminen antaa kuvan henkilön aineenvaihdunnasta. Tämän perusteella pystytään kertomaan esimerkiksi, onko vaatetta käyttävä henkilö ylirasittunut tai stressaantunut.  Sensorit voivat mitata myös kehon happo-emästasapainoa, pulssia ja happisaturaatiota.

Kaupallisia sovelluksia keksinnölle kehitellään vielä. Kehitteillä on malleja, jotka pystyisivät lähettämään tiedot puhelimitse vaatteen käyttäjälle. Osa käytännön asioista on saatu jo hyvälle tolalle: kun sensorit ovat täynnä hikeä, pieni kemiallinen osa tilkusta heitetään pois ja vaatteen voi pestä normaalisti ja tilkun käyttää uudelleen.

Myös kilpailevia valmisteita Biotexin keksinnölle on olemassa. Useissa eri tutkimuslaitoksissa on kehitetty vaatteita, jotka pystyvät havainnoimaan sydänfilmiä ja hengitystä ja lähettämään tiedot matkapuhelinsovellukseen.

Tarkoitukset ovat kuitenkin hieman erilaiset. Siinä, missä pelkkää sykettä ja hengitystä mittaavat vaatteet kilpailevat esimerkiksi ranteeseen kiinnitettävien sykemittarien kanssa, Biotexin tekstiiliä testataan lähtökohtaisesti diabeetikoiden ja ylipainoisten lasten terveydentilan tarkkailussa. Tulevaisuudessa siitä voi olla hyötyä ennen kaikkea sairauksien omatoimisessa hoidossa.

Älykkäät tekstiilit ovat huomispäivän hitti eivätkä terveyttä monitoroivat vaatteet ole ainoa terveyden, teknologian ja tekstiilien liitto. Lontoolaiset design-opiskelijat ovat kehittäneet ilmatyynyhousut, joiden raajojen päälle asettuvat ilmatyynyt voimistavat niveliä.

Prototyyppi-tasolla olevien housujen tarkoituksena on auttaa kuntoutuksessa ja jopa palauttaa kävelykyky niille, joiden jalat ovat vaurioituneet esimerkiksi onnettomuudessa.

Lähteet: BBC News, Technology Review, Mobihealthnews.com, Livescience.com, Science Daily

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja