Mittaa itsesi – mullistaako tämä terveydenhoidon?

Huomenta Suomi 10092014
Teemu Arina ja Nelli Lähteenmäki vierailvat Huomenta Suomessa puhumassa biohakkeroinnista ja itsensä mittaamisesta.
Julkaistu 10.09.2014 08:42
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Vuosikymmenten murehtiminen terveydenhoidon resurssipulasta voi olla historiaa, jos biohakkerointi eli oman terveydentilan mittaaminen yleistyy tulevaisuudessa. Tätä mieltä ovat MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet terveysteknologian asiantuntijat Teemu Arina ja Nelli Lähteenmäki.

– Itsensä mittaaminen tulee tekemään terveydenhuoltojärjestelmässä saman, minkä sosiaalinen media teki medialle, Arina vakuuttaa.

Itsensä mittaaminen on toistaiseksi ollut harvojen hupia. Applen uusimman tuotejulkistuksen, Apple Watch-älykellon kaltaisten laitteiden avulla parempi tietoisuus omasta terveydentilasta voi Arinan ja Lähteenmäen mukaan tavoittaa nyt massoja.

– Omena päivässä pitää todellakin lääkärin loitolla, Arina murjaisee.

– Mittaamisen helppous on todella keskeistä. Älypuhelimesta on tullut erilaisia asioita mittaava sensori. Esimerkiksi kello voi mitata asioita ilman että painaa mitään nappuloita, Lähteenmäki jatkaa.

Korvaako lääkärinkin?

Lähteenmäen mukaan uusien laitteiden mukanaan tuoma parantunut tietoisuus ei muutu välttämättä vielä toiminnaksi. Apple Watchin kaltaiset laitteet toimiessaan voivat kuitenkin korvata personal trainerin ja jopa omalääkärin.

– Kun ihmisillä tulee olemaan näitä antureita, voi tiedon jakaa personal trainerin tai ravintoasiantuntijan, hyvinvointivalmentajan tai lääkärin kanssa ilman, että täytyy mennä mihinkään keskitetylle vastaanotolle, Arina muistuttaa.

Arina myöntää, että koko biohakkerointi aiheuttaa suuressa kansanjoukossa ihmetystä vielä pitkään.

– Alkuun tätä katsellaan, että ihme juttu, sitten aletaan löytää yhteistyön muotoja. Potilaat ovat tavallaan terveydenhuollon ja palveluiden kuluttajina se vähiten käytetyin resurssi koko siinä järjestelmässä, Arina sanoo.

Terveyden-, ei sairaudenhoitoa

– Sairaudenhoito on kallista. Terveydenhoito, terveyden edistäminen ja terveenä pitäminen on huomattavasti edullisempaa. Kun tätä kautta saadaan ihmiset tietoisemmaksi omasta terveydestään, viemme omasta terveydestä huolehtimisen aivan uudelle tasolle, Arina uskoo.

Monilla kunnostaan huolehtivalla himoliikkujalla kuntoilu voi lipsahtaa liian rehkimisen puolelle. Toisaalta älylaitteet tarjoavat värisevän motivaatiosykäyksen myös sohvaperunoille.

– Laitteet tuovat terveydenhoitoon yksilöllisen näkökulman.Meillä on kaikenlaisia väestöllisiä suosituksia. Se mikä on mulle tai sulle sopivaa ravinnon ja liikunnan puolesta, niin nämä mittarit voivat kertoa, missä vaiheessa vaikka ylitreenaan tai mun pitäisi nousta työpaikalla ylös ja kävellä vähän ympäriinsä. Se voi pienellä värinällä muistuttaa siitä, Arina pohtii.

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi