Miten vanhukset näkevät läheisiään talvella, kun ulkona ei voi enää tavata? MTV tutustui vanhainkodin tapaamiskoppiin – Saara kiittelee ratkaisua: "Vanhoille ihmisille on tärkeää, ettei unohdeta"

MTV Uutiset kävi tutustumassa yhteen ratkaisuun, jonka avulla vanhusten tapaamiset voidaan järjestää turvallisesti koronaviruksesta huolimatta. Helsingissä sijaitsevassa Omakotisäätiön Merilän palvelutalossa olevassa huoneessa huone on jaettu lasilla kahteen osaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi tällä viikolla, että vanhusten tapaamisessa tarvitaan kunnilta ja hoitolaitoksilta innovaatioita, kun tapaamisia ei talvella voida enää järjestää ulkona.

Omaiset tulevat tapaamishuoneeseen ulkokautta. Huoneen väliseinä avataan hieman raolleen, jotta ääni kuuluu.

– Keväällä oli tosi paljon käytössä, kun vierailut (vanhainkoteihin) olivat käytännössä kielletty. Nyt on ollut vähän vähemmän käytössä, kun osastolla saa taas käydä turvatoimien kera. Tarvittaessa otetaan tiiviimmin käyttöön ja saa sitä nytkin toki käyttää, jos haluaa, kertoo sairaanhoitaja Henna-Riikka Honkanen Omakotisäätiöstä.

Kesäkuussa omasta kodista hoivakotiin muuttanut Saara Vaarala kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että korona-ajasta huolimatta sukulaiset ovat muistaneet häntä. 

– On kontakteja ulkopuolelle, kivat sukulaiset, jotka eivät ole unohtaneet minua, hymähtää Vaarala.

– On kivasti ollut kontaktia ulkopuolelle ja muihinkin tuttaviin, entisiin ystäviin.

Kontakti ulkomaailmaan on tärkeä

Vaaralan mielestä tapaamishuone on hyvä tapa olla varovainen, jotta tartunnat eivät leviä hoivakotiin. Hänen mukaansa tapaamisen välissä oleva lasi ei haittaa. Tärkeintä on, että vieraan näkee ja kuulee.

– Kyllä se riittää, äänet kuulee ja kasvot näkee. En harrasta haleja kovinkaan paljoa, en kaipaa tällaista, sanoo Vaarala.

Tapaamishuoneeseen ihastunut Vaarala toteaa, että vastaavanlaisia huoneita olisi syytä olla muissakin vanhainkodeissa.

– Nimenomaan on tärkeää vanhoille ihmisille, ettei ihan unohdeta sinne (hoivakotiin), että säilyy kontakti menneisyyteen, sukuun ja ystäviin.

Vaaralan sukulainen, Antti Sundberg on käynyt tapaamassa Saara Vaaralaa kasvotusten maski kasvoilla. Hän pitää kuitenkin tapaamishuonetta tärkeänä.

– Erityisesti siskon perheelle, jossa on pieniä lapsia, tämä on erinomainen mahdollisuus, koska hän ei muuten uskaltaisi käydä tartuntarisikin takia Saaraa tapaamassa, toteaa Sundberg.

Katso yllä oleva video, jossa MTV Uutiset Live tutustuu vierailuhuoneeseen.


Lue myös:

    Uusimmat