Miten toimii hyvä kiinteistönvälittäjä?

Asuntomarkkinoilta löytyy monenlaisia toimijoita ja toimintatapoja. Laissa kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä on toki vaatimus siitä, että kiinteistönvälittäjän on noudatettava hyvää kiinteistönvälitystapaa.

Laissa ei ole kuitenkaan määritelty, mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Nyt nämä pelisäännöt on koottu yhteen.

– Alan johtavat juristit ja Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ovat yhteisesti tehneet alalle ohjeet, joita sitten halutaan noudatettavan, esittelee Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila.

– Se luo turvaa asuntokauppaan, kun ammattilaiset tietävät, mitä heiltä odotetaan ja asiakas tietää, mitä välittäjältä voi odottaa.

Malila uskoo myös, että ohjetta tullaan lukemaan tarkasti esimerkiksi lääninhallituksissa ja juristitoimistoissa – sekä tuomioistuimissa silloin, kun haetaan asuntokaupan keskeisiä rajoja.

Alan ammattilaisilta uutuus saa varauksettoman kiitoksen:

– Hyvä välitystapa on luotu pelisäännöiksi kiinteistönvälitysalalle. Ajatuksena on lisätä tietoa, avoimuutta ja luottamusta kuluttajien ja kiinteistönvälittäjien kesken, sanoo kiinteistönvälittäjä, LKV Carita Piippo Kiinteistömaailma, Asuntoherttua Oy:stä

– Tämä on oiva käsikirja, suorastaan kiinteistönvälittäjän raamattu!, suitsuttaa kiinteistönvälittäjä, LKV Auli Niskanen Bekkan LKV Oy:stä.

– Se on todella hyvä lukea ja muistuttaa itselleen semmoisista pienistä asioista, joita pitää helposti itsestään selvyytenä. Tämän noudattaminen takaa kiinteistönvälittäjälle tyytyväiset asiakkaat ja hyvät yöunet.

– Uskoisin virheiden ja sitä mukaa riitatapausten vähenevän tämän avulla, ennustaa kiinteistönvälittäjä, LKV Reijo Hatakka Huoneistokeskuksesta.

– Välittäjät ovat sitoutuneet ohjeisiin ja antaneet siihen puumerkkinsä. Sillä tavalla he osoittavat haluavansa edistää peilisääntöjen mukaista toimintaa.

Hyvän välitystavan jäljillä

Piippo kertoo kaikkien yrityksessä työskentelevien tutustuneen hyvään välitystapaan. Aiheesta on pidetty päivän mittaisia koulutustilaisuuksia.

– Toki kouluttaudumme siihen jatkuvasti, sillä hyvä välitystapa on erinomainen työkalu päivittäisessä työssä.

Hyvän välitystavan oppaassa kiinnitetään erityistä huomiota välittäjän ammattitaitoon ja asuntokaupan turvallisuuteen. Tämä 45-sivuinen ohje selkeyttääkin epäilemättä asunnon ostamiseen ja myymiseen liittyviä pelisääntöjä. Se sisältää hyvin yksityiskohtaisia ja käytännönläheisiä ohjeistuksia alkaen välityspalvelujen markkinoinnista ja päätyen rahanpesun estämiseen.

Kiinteistönvälittäjät korostavat, että heidän on tunnettava hyvin tarkkaan ne asiakirjat, jotka asuntokauppaprosessissa liikkuvat ja huolehdittava omalta osaltaan siitä, että ne ovat asianmukaisesti mukana silloin, kun kauppoja tehdään. Esimerkiksi velkaosuus tulisi päivittää kaupantekotilaisuutta varten, joten isännöitsijäntodistuksia tilataan entistä tiheämpään tahtiin.

Uutena asiakirjana on tullut energiatodistus, jonka pitää olla nähtävillä asunnon esittelyssä.

Carita Piippo näyttää esimerkkinä sunnuntaiesittelyissä käytettävän kansion:

– Tämä sisältää kaikki ne asiakirjat, mitkä esittelyssä tarvitaan: esite huoneistosta, yhtiöjärjestys, isännöitsijätodistus sekä energiatodistus.

Ohjeessa otetaan kantaa esimerkiksi myyty-merkintöihin asuntoilmoittelussa. Ne ovat hyvän asunnonvälitystavan vastaisia.

– Hyvä käytäntö on se, että sellaista ilmoittelua ei todellakaan ole, koska se johtaa harhaan, Hatakka sanoo.

Hyvään välitystapaan kuuluu myös se, että kunnioitetaan asiakkaan tahtoa, jos hän ei halua antaa asuntoa välitettäväksi. Myöskään asunnon stailausta ei sallita, jos sillä pyritään vähättelemään tai piilottelemaan virheitä, tai ylipäätään johtamaan ostajaa harhaan

Tarkempia tietoja hankkeesta löytyy sen omalta nettisivulta. Sieltä voi myös tarkistaa, onko oma välittäjä sitoutunut hyvään välitystapaan.

Hyödyllistä tietoa on tarjolla myös äskettäin avatulla jokakoti.fi -sivustolla. Siitä ja asumisen muista portaaleista kerromme enemmän seuraavassa ohjelmassa.

Lisätietoja:

www.jokakoti.fi
www.kvkl.fi/hyva_valitystapa.html

(JKA 3.4.2008)

Lue myös:

    Uusimmat