Mainos

Miten sujuisi pakkoruotsia vastustavien sinisten hallitusyhteistyö RKP:n kanssa? Puheenjohtajatentissä Sampo Terho

12:20
Katso videolta, miten Sampo Terho suoriutuu MTV:n konkaritoimittajan tentissä!

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho saapui tentattavaksi Huomenta Suomen sohville.

Politiikan toimittaja Vesa Kallionpää nosti esille sinisten moton "koti, uskonto ja isänmaa" ja kysyi, onko siniset jonkinlainen varakokoomus -tai keskusta.

– Olemme uudistusmielinen konservatiivipuolue, mutta painotus on uudistusmielisellä tällä tulevalla vaalikaudella. Tarvitaan valtavia uudistuksia perinteisiin rakenteisiin, joita edunvalvontajärjestöt ovat hyvin tarkkaan Suomessa vahtineet vanhojen puolueiden kautta, Terho sanoo.

Terho on korostanut yksilönvastuuta ja perheen merkitystä, eikä niinkään valtion ohjausta. Kallionpää uteli puheenjohtajalta, pärjääkö nykymaailmassa pelkällä perheellä.

– Yhteisö totta kai tarvitaan, mutta perhe on kaiken perusta. Valtion tehtävä on turvata perhe ja yksilön oikeudet, vapaudet ja mahdollisuuksien tasa-arvo. Sitä kautta voimme taas valjastaa ihmisissä olevat voimavarat, ja tulla jokainen niin hyväksi kuin itse pystymme. Kun yksilö kehittyy niin yhteiskunta kehittyy.

Miten sujuisi hallitusyhteistyö RKP:n kanssa?

Siniset on vastustanut pakkoruotsia. Olisiko puolue valmis hallitusyhteistyöhön RKP:n kanssa?

– Ilman muuta jos voidaan puuttua pakkoruotsiin. Emme vastusta ruotsin opiskelua vaan sitä pakkoa. Se juuri on itsensä kehittämistä, että saa lukea kieltä, joka on itselle hyödyllinen, eikä jollekin muulle.

Soten uudistamisen taakka jatkuu seuraavalle hallitukselle. Terhon mielestä tärkeää on pilkkoa uudistus pienempiin osiin, eikä sotkea vaiheita puoluepolitiikkaan.

– Jos joku asia on selvää sote-uudistuksessa, niin meillä ei ole tässä mitään valtapoliittista peliä. Haluttaisiin vain saada tämä yleisölle ja poliitikoille uuvuttava uudistus maaliin ja mennä kohti seuraavia uudistuksia.

"Ydinvoiman vastustaminen on virhe"

Vaalien yksi keskeisistä teemoista on ilmastonmuutos. Terhon mielestä ydinvoiman vastustaminen vuosikymmeniä on ollut valtava virhe.

– Se on todennäköisesti kaikkein eniten haitannut suomen ilmastopolitiikkaa ja lisännyt päästöjä, sanoo Terho.

Terho kannattaa myös autokannan uusimista, laskemalla ja poistamalla autoveroja asteittain.

– Autoilua ryöstöverotetaan aivan kohtuuttomasti ja sitten sanotaan, ettei ole varaa ylläpitää teitä. Se on aivan sietämätön tilanne.

Kallionpää huomauttaa, että ilmastokysymystä tuskin ratkaistaan pelkillä autoilla. Muiksi keinoiksi Terho ehdottaa kansainvälistä yhteistyötä hiilinielujen rakentamisessa, sekä kiinalaisen "muovikrääsän" verottamista eurooppalaisen hiilitullin rakentamisen kautta.

Katso alla olevalta videolta Terhon tentin toinen osa:

12:36

Katso myös kokonaisuudessaan MTV:n pääministeritentti!

1:34:00

Lue myös:

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja