Miten siemensyöksy vaikuttaa? Lääkäri arvioi väitteet pidättyväisyyden hyödyistä urheilijoille – ja muillekin

Tantraseksiin kuuluu ajatus siitä, että siemensyöksyn myötä mies menettää energiaansa. Pidättäytymisellä seksistä uskotaan usein olevan myös vaikutusta miehen urheilusuorituksiin. Erikoislääkäri tyrmää moiset myytit ja tuo esiin ejakulaation terveyshyödyt.

Jalkapallon MM-kisojen aikaan lehdissä kirjoitettiin, että vain muutama joukkue salli pelaajien vaimojen ja tyttöystävien läsnäolon pelien aikaan. Seksittömyyden vaatimus selittyy ajatuksella siitä, että miehisellä energialla, testosteronitasoilla ja aggressiivisuudella olisi yhteys miehen siemensyöksyyn. Seksuaalilääketieteen asiantuntija, erikoislääkäri Juhana Piha haluaa kitkeä yhä sitkeästi elävän myytin.

– Jos ajatellaan lääketieteelliseltä kannalta, tämä on myytti ja urbaani legenda. On hämmästyttävää, miten tiukassa se elää edelleen, Piha päivittelee.

– Siinä ei ole minkäänlaisia tieteellisiä perusteita. On analysoitu 31 artikkelia, joissa nimenomaan selvitettiin vaikuttaako edellisen yön seksuaalinen aktiviteetti seuraavan päivän fyysiseen suoriutumiseen. Vain kolme artikkeleista oli tieteellisiä, loput pelkkää mutu-tuntumaa. Kaikki tieteelliset artikkelit yksiselitteisesti osoittivat, että seksi ja ejakulaatio eivät vaikuta asiaan millään tavalla, Piha lataa.

Hän kertoo myös väitöskirjatutkimuksesta vuodelta 2011, jossa verrattiin kolmeen ryhmään jaettujen urheilijoiden suorituksia. Yksi joukko oli seksuaalisesti aktiviinen, toinen pidättäytyi seksistä ja kolmas joogasi. Seuraavana päivänä mitään eroa ryhmien fyysisessä suorituskyvyssä ei huomattu.

Energiaa spermasta?

 Piha tuntee tantrisen ajattelun, jonka mukaan siemennesteen myötä mies ikään kuin antaa energiaansa pois. Joidenkin koulukuntien mukaan pidättyväisyys vaikuttaisi miehen testosteronitasoihin tai lisäisi aggressiivisuutta.

– Tieteellistä näyttöä ei ole. Testosteronin säätely tapahtuu ihan muilla tavoilla, Piha toteaa.

Ejakuloimattomuudesta Piha ei usko olevan varsinaista haittaa, muttei hyötyäkään. Ainoan hyödyn hän näkee olevan esimerkiksi nettipornoaddiktiosta kärsivien vertaistukiryhmien pidättyväisyyshaasteissa.

Toisinaan väitetään myös naisen saavan miehen siemennesteestä voimaa ja energiaa itselleen. Piha tyrmää tämänkin myytin tieteellisesti perustelemattomana, ellei saivarrellen kyse ole proteiinipitoisen siemennesteen nielemisestä – mikä sekään ei ole ravitsemuksellisesti mitenkään merkityksellistä. Vaikutus voi olla psykologinen: ihminen saa mielihyvää pystyessään tuottamaan nautintoa toiselle, sukupuoleen katsomatta.

Siemensyöksyt tekevät hyvää

 Sen sijaan ejakulointi voi tehdä hyvää miehen terveydelle.

– Tiedetään, että säännölliset siemensyöksyt ehkäisevät eturauhassyöpää. Esimerkiksi eturauhastulehduksen aikana on tärkeää saada säännöllinen siemensyöksy. Ejakuloinnilla on myös iso psykologinen merkitys, se purkaa seksuaalisia jännitteitä joita terveellä ihmisellä syntyy.

Niin miehellä kuin naisellakin masturbaatio on myös turvallinen tapa purkaa seksuaalisia jännitteitä.

– Siitä ei ole mitään haittaa. Täysin normaali ilmiö, jokainen mies sitä on tehnyt tai tekee.

Piha naurahtaa, että lääketieteellisesti optimaalista ejakulaatiotahtia ei ole. Normaalia on niin seksin harrastaminen päivittäin kuin kuukausittainkin.

– Se on epänormaalia, jos elää parisuhteessa ja seksiä on kaksi kertaa vuodessa. Merkitys liittyy silloin halujen kohtaamiseen, jos toinen haluaa vaikka joka päivä ja toinen kerran kahdessa viikossa. Kumpikin on normaalia, ongelma syntyy halujen ristiriidasta.

Seksittömyyttä syytetään myös niin sanotusta blue balls -ilmiöstä, jossa siemennesteen kertymisen kerrotaan voivan aiheuttaa jopa kipua kiveksissä.

– Kyllä se osittain pitää paikkansa. Valtaosa siemennesteestä muodostuu eturauhasessa. Eturauhasen koko on rajoitettu, ei se loputtomiin laajene, mutta siemennestettä kertyy. Joillain miehillä voi tulla jonkinasteista paineen tunnetta, mutta ei se mikään sääntö ole. Puhutaan kansankielellä panetuksesta, Piha päättää.

Lue myös:

    Uusimmat