Miten lapselle tulisi puhua pakolaiskriisistä? Lastenpsykiatri vastaa

Lähi-idän pakolaiskriisi koettelee paitsi sodan jaloista pakenevia myös Eurooppaa. Kuvat hädästä ja sodista leviävät mediassa, myös lasten nähtäväksi.

Vaikka vanhempi kuinka yrittäisi suojella, eivät lapset välttämättä välty kuvien näkemiseltä tai kriisin ympärillä käytävältä keskustelulta. Tulisiko lapsen kanssa puhua tilanteesta?

Se, miten lapselle tulisi puhua pakolaiskriisistä ja ihmisten hädästä riippuu lapsen iästä ja siitä, onko lapsi tietoinen tilanteesta.

– Jos lapsi on huomannut kriisin lehti- tai televisiouutisista, niin asiasta pitää ilman muuta puhua. Pieni lapsi ei toivottavasti joudu uutisia seuraamaan, sanoo lastenpsykiatri, pari- ja perheterapeutti Janna Rantala.

– Vanhemmalle lapselle kertoisin aivan rehellisesti, että näissä maissa mistä he tulevat, ihmiset eivät enää saa elää rauhassa ja ovat siksi lähteneet pakoon. He ovat ehkä joutuneet jättämään koko omaisuutensa tai ovat saaneet ottaa mukaansa vain sen yhden repun – heillä ei ole mitään muuta, ja he yrittävät päästä paikkaan missä on turvallista.

Ole rehellinen

Usein varsinkin pienempiä lapsia mietityttää voiko meillekin käydä niin, miksi näitä ihmisiä ei auteta, tai kenen syy se on, lastenpsykiatri Rantala sanoo. Lapselle kannattaa olla rehellinen.

– Itse olen kertonut, että kyllä Suomessakin on tällaisia aikoja ollut, jolloin lapsia lähetettiin sotalapsina pois tai muualta Suomesta on tultu turvaan evakkoina.

– Kerron myös, että emme voi tietää käykö meille itsellemme joskus näin, mutta jos kävisi, niin silloin toimisimme tällä tavalla. Eli kerro lapselle mikä se realistinen suunnitelma olisi, jos meidän pitäisi lähteä pakoon omasta kodista.

Puhu, ja vältä ahdistus

Asioita ei kannata Rantalan mukaan peitellä, myös hädästä ja kuolemasta voi puhua, varsinkin jos lapsi on itse niistä tietoinen.

– Lapselta itseltään kannattaa kysyä, mitä hän ajattelee ja miettii – lähteä hänen tunnelmien ja kysymysten äärelle.

– Vanhemmat pelkäävät kertoa ikävistä asioista. He ajattelevat, että lapset ahdistuvat. Lapset kuitenkin harvemmin ahdistuvat niin paljoa, kun asioista saa keskustella rauhallisesti vanhempien kanssa, Rantala neuvoo.

Lapsen kanssa voi myös keskustella miten me voisimme auttaa, olisiko tavaroita tai vaatteita, joita voisimme antaa pois. Avun ei aina tarvitse olla aineellista.

– Ihan kaikki voivat auttaa olemalla ystävällisiä niille ihmisille, jotka tänne tulevat ja ymmärtämällä, että heillä on kova hätä.


MTV Uutiset järjestää keskiviikkona 9. syyskuuta suuren pakolaispäivän, joka huipentuu suoraan tv-lähetykseen kello 20-22 MTV3-kanavalla. ”Turvapaikkana Suomi - pakolaiskeskustelu MTV:llä” kokoaa yhteen asiantuntijat, päättäjät sekä kansalaiset keskustelemaan muun muassa pakolaiskriisin tuomista kustannuksista, peloista sekä erilaisista tavoista auttaa hädässä olevia. Osallistu keskusteluun #turvapaikka.

Lue myös:

    Uusimmat