Miten erektiohäiriö vaikuttaa parisuhteeseen?

Erektiohäiriö on erittäin yleinen vaiva. Sitä esiintyy yli puolella 40–70-vuotiaista miehistä. Lue, kuinka auttaa ja tukea puolisoa kun oma miehuus on koetuksella.

Erektiohäiriö voi johtua sairaudesta, lääkkeistä tai liiallisesta alkoholin käytöstä tai tupakoinnista. Myös masennus, työstressi, suorituspaineet ja jännitys voivat olla erektiohäiriön taustalla. Miten auttaa, jos puolison erektiohäiriön taustalla onkin psyykkinen syy tai selittämätön häpeä?

Monimutkainen prosessi

Miehen kiihottuminen ja sen seurauksena tuleva erektio on hyvin monimutkainen prosessi. Siksi se on myös hyvin häiriöaltis. Jos erektiohäiriön syynä ei ole sairaus, lääkkeiden haitallinen vaikutus, liiallinen alkoholin käyttö tai tupakointi eikä syy ole myöskään verisuoniperäinen, silloin tosiaan on syytä etsiä jostakin syvemmältä, psykoemotionaalisista syistä.

Kun erektio häiriintyy, seksuaalisessa virittäytymisessä tapahtuu jotakin sellaista, jota mies ei voi hallita tietoisesti. Yleensä tilanne on jostakin syystä joko tässä hetkessä liian stressaava, ylivoimainen tai kuormittava tai miehellä on aikaisempia epämukavia muistoja seksistä. Kun ihminen voi hyvin, rakastaa itseään riittävästi, sydän on auki ja kokee olevansa turvassa, myös seksi ja erotiikka onnistuu.

Kommunikaatio

Ihan aluksi on hyvä tarkastella Sinun ja miehesi välistä tunneilmastoa ja kommunikaatiota. Onko ilmapiiri välillänne yleensä rento, iloinen ja avoin, vai tuleeko helposti jännitteitä, puhumattomuutta ja jähmeyttä. Miten riitelette? Pystyttekö sanomaan toisillenne asioista, jotka nostavat epämukavia tunteita pintaan, vai tuleeko helposti ylilyöntejä, joissa iskette sanansäilällä toistanne vyön alle vai panttaatteko riitelyn jähmeän "meillä-ei riidellä" –suojamuurin alle näennäiseksi rauhaksi ja muka-tasapainoksi.

Tarkastele myös omaa asennettasi miehen erektiohäiriötä kohtaan. Millaisena näet miehesi, mitä ajattelet hänestä, onko hän mielestäsi jotenkin heikko luuseri, joka ei pysty tyydyttämään tarpeitasi, vai onko ihan ok ettei erektio ole toivotunlainen. Vaaditko mieheltä asioita, joita hän ei pysty täyttämään. Toisinaan erektiohäiriö voidaan nähdä miehen tapana sanoa ei. Jos miehellä ei ole tilaa muussa elämässä ei:n sanomiseen, sen paikka voi olla hyvinkin seksissä.

Vaikeat tunteet

Tunteina pelko, häpeä ja ilmaisematon viha voivat vaikuttaa erektioon. Häpeä saa peniksen häpeämään itseään, eikä erektio pääse silloin täyteen kukoistukseensa. Häpeä kutistaa ja pienentää. Mies saattaa hävetä omaa maskuliinisuuttaan, penistään, omaa nautintoaan tai häpeä on niin iso osa omaa olemassaoloa, ettei sitä edes tunnista. Toisaalta yritys peittää ja piilottaa häpeää tekee ihmisen häpeämättömäksi, ylimieliseksi.

Pelko lamaannuttaa. Pelko saa ihmisen pakenemaan ja vetäytymään. Pelko kertoo siitä, että nyt on syytä puolustautua ja suojella itseä joltakin uhkaavalta. Mies saattaa pelätä, että aiheuttaa erektiollaan ja tunkeutumisellaan vaaraa, tai hän pelkää jollakin tiedostamattomalla tasolla kumppaniaan tai sitä, ettei voi tuottaa tälle tarpeeksi mielihyvää.

Viha on rajatunne. Sillä sanotaan ei – asioille tai ihmisille jotka ovat sopimattomia tai epämukavia. Siksi ilmaisematon viha voi näyttäytyä erektiohäiriönä. Vihan pikkusiskoja tai –veljiä ovat ärtymys, ärtyneisyys, kiukuttelu ja turhautuminen.

Häpeä ja pelko yhdessä tekevät ihmisestä hyvin epävarman, eikä ihminen näe itseään onnistujana tai rakkauden arvoisena. Viha ja häpeä tekevät ihmisestä herkästi reagoivan tai ylimieleisen. Ja kaikki yhdessä tekevät hyvin arvaamattomasti käyttäytyvät, jolla olotilat vaihtelevat tuon tuosta joko impulsiiviseen hyökkäykseen, jatkuvaan toisien tai itsen arvosteluun, vetäytymiseen ja lukkiutumiseen tai väsähtäneeseen poissaoloon.

Yhteys sisäiseen mieheen

Erektiohäiriö näyttäisi olevan osa ns. "hyvän miehen syndroomaa". "Hyvä mies" yrittää olla kaikin puolin hyvä ja saattaa silloin menettää yhteyden todelliseen maskuliiniseen voimaan itsessään. Koska erektio on sekä voimaa että elinvoimaa, voi mies tiedostamattomalla tasolla pelätä näyttää omaa voimaansa ja silloin hänestä tuleekin liian kiltti miellyttäjä-mies. Oma voima ja myös erektion voima katoaa.

Läheisyyteen liittyvä vaikeus

Syvimmät syyt erektiohäiriöön liittyvät varhaisiin turvattomiin kiintymyssuhteisiin. Parisuhteessa ja erityisesti eroottisessa kanssakäymisessä varhaiset kiintymyskäyttäytymiset tulevat näkyväksi.

Oikeanlainen rakkauden järjestys on sellainen, jossa vauva saa ehdoitta rakkautta ja hyväksyntää sellaisena kuin on. Vauvan ei tarvitse lunastaa olemassaoloaan sukupuolella, kiltteydellä, hyvin-käyttäytymisellä tai millään muullakaan tekemisellä. Rakkauden järjestys vinoutuu kun lapsi alkaa tehdä vanhempiaan tyytyväiseksi etteivät nämä hylkäisi häntä. Juuri siinä kohtaa siemenet monenlaiselle läheisyyteen liittyvälle ongelmalle on kylvetty.

Mieheen jää elämän puoli, joka ei aikuisenakaan luota siihen että riittää omana itsenään tai että kaikenlaisille tunteille ja oloille on tilaa. Eikä hän myöskään ehkä tunnista omia olojaan tai ajattelee, että joka tapauksessa oman olot ovat jotenkin vääränlaisia. Erityisen hankalaa on jos ei ole koskaan ollut lupaa itkeä toisen kanssa, olla surullinen, vihainen tai näyttää pettymystään millään tavalla. Aikuisenakin hän yrittää miellyttää kumppaniaan kaikin tavoin samalla unohtaen yhteyden omaan itseensä. Onneksi penis on niin herkkä elin, ettei sitä voi pakottaa suorituksiin. Penis uuvahtaa ristiriitaisten odotusten ja vaatimusten alle.

Hyväksyminen auttaa

Hyvä puoli on se, että asialle voi onneksi tehdä jotakin. Juuri parisuhteessa voi tietoisesti alkaa avautumaan ja olemaan läsnä omana itsenään. Myös pehmeä penis tarvitsee hyväksyntää sellaisenaan. Kun tulee rakastetuksi omana itsenään, sellaisena kuin on, yleensä erektiohäiriökin katoaa. Ei ole tarvetta miellyttää tai ostaa hyväksyntää suorittamalla. Kun tulee tilaa sille, että viipyilee rakkaan iholla, hyväksyy kaikenlaiset peniksen tilat ja kumppanin ja omat olot sellaisenaan pyrkimättä manipuloimaan tai muuttamaan niitä, tapahtuu ihme: silloin täyttyy rakkauden määrästä, kiihottuu toisen läsnä olevasta eroottisesta yhteydestä. Erektio juhlistaa olemassaoloaan, näyttää kaiken täyteläisyytensä, kyvykkyytensä, intohimonsa ja elinvoimansa. Ja sitä voi yhdessä ihastella ja ihailla ja siitä voi yhdessä nauttia. Sellaisenaan.

Teksti: Kliininen seksologi (Nacs) Leena Hattunen

Kuvat; Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat