Erektiohäiriö kannattaa hoitaa

Erektiohäiriöstä kärsii joka toinen yli 50-vuotias suomalainen mies. Kun kumppanit lasketaan mukaan, erektiohäiriö koskettaa yli puolta miljoonaa suomalaista.

Erektiohäiriö alkaa nopeasti murentaa miehen itsetuntoa. Siksi lääkäriin kannattaa mennä rohkeasti; hoitovaihtoehtoja on useita. Usein häiriön taustalta paljastuu perussairaus, josta mies ei itsekään ole tietoinen. Syynä voi olla verenpainetauti, sepelvaltimotauti, diabetes, neurologiset sairaudet tai näihin käytetyt lääkkeet.

Myös kiire ja stressi pahentavat asiaa. Nuoremmilla erektiohäiriön syyt ovat puolestaan usein psyykkisiä. Syy kannattaa aina selvittää, ja useimmiten ratkaisu löytyy helposti. Joskus pelkkä puhuminen lääkärin kanssa auttaa.

Kierteen voi katkaista lääkärissä

Moni mies salaa vaivansa, kokee häpeää ja epäonnistumista. Ympärille kasvaa herkästi monta uutta ongelmaa, urologi Olavi Lukkarinen Oulun Diakonissalaitokselta kertoo.

– Muutama epäonnistuminen alkaa murentaa miehen itsetuntoa. Tulee ahdistusta ja pelkoa. Ei uskalla lähteä vapautuneesti seksuaaliseen kanssakäymiseen, jonka tulisi olla rentoa. Tulee jälleen epäonnistumisia. Pikkuhiljaa alkaa karttaa vaimoa menemällä eri aikaan nukkumaan.

– Tulee alemmuutta: En minä ole mies, eikä tämä tule onnistumaan.

Tämän kierteen voi katkaista lääkärin vastaanotolla.

– Vaikka erektiohäiriö olisi kuinka vaikea ja se olisi kestänyt kuinka pitkään, hoito kuitenkin löytyy, urologi Olavi Lukkarinen vakuuttaa.

Erektiohäiriötä voidaan hoitaa

Erektiohäiriöitä voidaan hoitaa monin tavoin. Tarjolla on sekä tablettimuotoisia että injisoitavia ja asettimella annosteltavia lääkkeitä. Lääkkeiden vaikutusajoissa ja annostelutiheyksissä on eroja, lääkäriltä kannattaa kysyä eri vaihtoehdoista.

Tutkimusten mukaan lääkkeen valintaan vaikuttavia asioita ovat mm. lääkkeen tehon luotettavuus, vaikutusajan pituus, vaikutuksen nopea alkaminen sekä haittavaikutukset.

Myös elämäntavoilla on merkitystä erektiohäiriön hoidossa. Osaa potilaista puolestaan auttavat nk. alipainepumppu, kirurginen tai psykiatrinen hoito tai seksuaaliterapia.

Internetin lääkeväärennökset vakava terveysriski

Kiusalliseen vaivaan tuntuu helpolta tilata lääkkeet internetistä. Lääkkeiden tilaaminen internetistä on kuitenkin sekä laitonta että vakava terveysriski.

Eniten väärennettyjä lääkkeitä ovat juuri erektiohäiriön hoitoon käytetyt lääkkeet. Suomen Tullilaboratorion teettämissä selvityksissä internetissä myynnissä olevista lääkeväärennöksistä on löydetty esimerkiksi tiemaalia, lattiavahaa ja tiilipölyä.

Vain apteekista hankittu lääke on turvallinen.

Lähde: Eardley et al. BJU Int. 2007, 100(1):122-9

Artikkelin tarjoaa:

Artikkelin tarjoaa: Eli Lilly

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja