Miten ensihoitajat suojaavat itsensä koronalta?

4:50
Katso videolta, miten pelastushenkilökunta suojautuu koronalta.

Pelastuslaitoksilla koronavirusepidemia on nostanut valmiustasoja, mutta ensihoitoyksiköiden työmäärä ei toistaiseksi ole merkittävästi kasvanut.

Pelastusjohtaja Jani Pitkäsen mukaan pelastusasemat eivät ole tällä hetkellä ylityöllistettyjä. – Meillä on varsin normaali tilanne tehtävämäärien ja resurssien osalta, Pitkänen kertoi tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Pitkänen muistutti, että kaikki viranomaisten kehotukset ja rajoituksen pitäisi ottaa erittäin vakavasti. 

– Kyllä tätä sosiaalista kanssakäymistä täytyy nyt välttää. Jos siinä onnistutaan, niin meidän ensihoitokin tulee onnistumaan j meillä on riittävästi väkeä, Ensihoidon erikoislääkäri Jyrki Puolakka täsmensi.

Suojavarusteet päälle

Ylipalomies-ensihoitaja Saku Kaipainen demonstroi koronalta suojaavia välineitä, joita hän käyttää jokapäiväisessä työssään.

– Ambulanssissa pyritään selvittämään etukäteen, onko potilaalla hengitystieoireita, yskää, kuumetta. Jos joku näistä oireista toteutuu, suojaudutaan itse ja potilaalle puetaan suojavarusteet myös, Kaipainen kertoo.

Ensihoitajan suojavarusteisiin kuuluvat pitkän takin lisäksi kirurginen suumaski ja suojahansikkaat, jotka puetaan ennen menoa kohteeseen, jossa potilas on. 

–  Pyrimme tekemään niin, että toinen työparista menee potilaan luokse ja toinen jää kauemmas, jotta ei altisteta molempia mahdolliselle koronavirukselle. 

Kun potilas on siirretty ambulanssiin, sairaalaan tehdään ennakkoilmoitus ja selvitetään, mistä potilas tuodaan sisään ja mihin huoneeseen hänet viedään. Potilaan sairaalaan viemisen jälkeen ensihoitajat pitävät edelleen suojavarusteensa päällä ja putsaavat ambulanssin näkyviä tarttumispintoja.

– Jos on tullut eritteitä, meillä on keltainen tartuntavaara-jätesäkki, johon vaatteemme silloin laitetaan. Jos eritetahroja ei ole tullut, normaali 60 asteen pesu vaatteille riittää, Kaipainen sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.