Miten ”ameebamainen pilvikatto” vaikuttaa kuukausiennusteeseen? Pekka Pouta kuvailee säätä yhdellä sanalla

3:57
Syksy painaa päälle kovaa vauhtia – Pekka Pouta kertoo tulevasta kotimaan säästä.

Kuukausiennuste tuo Suomeen kylmän ja kuivan kauden jälkeen paluun keskimääräiseen syyssäähän, kertoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta. 

Ensi viikolla Suomessa saadaan nauttia vielä melko pilvisestä, mutta poutaisesta korkeapainesäästä. 

– Harmaa on hyvä määritelmä ensi viikolle. Taivaalla on aika ameebamainen pilvikatto. Sillä tarkoitan sitä, että se elää vähän. Välillä pilveen tulee aukkoja ja on hetken aikaa aivan hieno raikas syyspäivä. Mutta käytännössä on mahdoton nähdä edes sille päivälle, missä pilvilautta lähtee repeämään, Pekka Pouta selvittää.

Muutoin ensi viikolla on keskimääräistä kuivempaa ja etelässä noin kolme astetta keskimääräistä kylmempää. Ainoastaan Pohjois-Lapissa ollaan lähellä keskimääräistä.

Jakson lopussa eli viikon päästä viikonloppuna, Suomeen saapuu todennäköisesti sadealue ja sää alkaa lämmetä.

Englantiin saapuu "jumalattoman laaja" matalapaine

Syys- ja lokakuun vaihteessa Englannin seudulla vallitsee laaja matalapaineen alue ja Suomessa ilmavirtaus käy etelän puolelta

– Matalapaine on ihan jumalattoman iso ja jää pyörimään Englannin seutuville. Se tuo Suomeenkin jossain vaiheessa todennäköisesti sateita. Milloin, ei voi tarkasti ennustaa.

– Pohjoisessa lämpötila on tuolloin vähän keskimääräistä korkeampi, mutta etelässä ollaan lähellä keskiarvoja. Sademääräkin on keskimääräinen.

Lokakuun alun jälkeen sama säätyyppi todennäköisesti jatkuu.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

– Ennustettavuus on kuitenkin heikentynyt niin, ettei Suomessa näy merkittäviä eroja keskimääräiseen. Itäisellä Välimerellä ja Balkanilla sen sijaan on keskimääräistä selvästi lämpimämpää, ja Espanjan kulmalle alkaa vahvistua korkeapaineen alue. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja