Tulevien viikkojen sää pimennossa – yhdestä asiasta Pekka Pouta on varma

Heinäkuu on paisteinen mutta sateinen 4:38
Heinäkuu on paisteinen, mutta sateinen

Loppukuun sää tulee olemaan lämmin, mutta sateita liikkuu myös koko Suomessa. Heinäkuun viimeinen viikko ja elokuun alku ovat vielä liian vaikeita ennustaa.

– Isompi hellejakso jää pois, mutta löytyy sitä joinain päivinä. Aika vaihteleva on tilanne kuukausiennusteen suursäätilassa, sanoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta. 

Ensi viikon alkupuolella sadealueita pyörii lännessä, ja välillä ne koukkaavat Suomen puolelle. Suomen eteläpuolella Euroopassa pyörii superhelle ja länsipuolella matalapainetta, josta Suomikin saa sateita osakseen. 

Loppuviikko näyttää alkuviikon kaltaiselta. Länsi-Suomi on yleisesti sateisempi. 

– Mutta ei tämä kauhean kylmää ole, vaikka välillä vettä tulee reippaasti. Lämpötilat keskimääräistä lämpöisempiä, varsinkin idässä ja pohjoisessa. 

Sadealueet tulevat olemaan tyypillisiä muutaman tunnin sateita, ei siis pelkkiä kuuroja tai erityisen pitkään kestäviä sateita. 

– Ei tämä mikään katastrofi lomasää missään nimessä ole. Pikemminkin ihan kiva, että sieltä välillä tulee jotain raikasta, Pouta sanoo. 

Samantyyppinen sää jatkuu kuun loppupuolelle, vaikka ennustettavuus hankaloituukin pidemmälle katsottaessa. 

Ei käristyskupolia

Englanti–Ranska-akselilla on ollut pitkään todella sateista, mutta loppukuusta tuonne alueelle alkaa muodostua korkeapainetta. Se ei kuitenkaan tuo varsinaisia helteitä Suomeen. Loppukuusta selkeästi lämpimämpi ilma alkaa siirtyä Venäjän puolelle. 

– Vaikka sateita on tullut paikoin runsaasti, kesän alku oli niin kuivaa, että sadekesästä ei voida puhua. Seuraavien viikkojen aikana sateita tulee kyllä lisää. 

– Kuukausiennuste ei näytä meille mitään loppukesän käristyskupolia, vaan vaihtelevaa kesäsäätä, Pouta tiivistää. 

Lue myös:

    Uusimmat