Venäjä aikoo sijoittaa ydinaseita Valko-Venäjälle: mitä se tarkoittaa Euroopan turvallisuudelle? "Niitä harvoja kertoja, kun Putin ei valehtele"

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen, että Venäjä tulee sijoittamaan taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle. Venäjän on arvioitu uhittelevan ydinaseiden sijoittelulla niin Natoa, Ukrainan armeijaa kuin Valko-Venäjääkin. Todennäköisyys ydinaseen käytöstä ei ole sen suurempi kuin ennenkään.  

Ajatushautomo ISW:n analyysin mukaan Putinin tarkoituksena on nakertaa Ukrainan armeijan joukkojen taistelumoraalia ydinasepelotteella. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen uskoo, että ilmoituksen takana on muita syitä.

– Ukrainan suhteen tällä ei ole mitään merkitystä. Venäjällä on ihan tarpeeksi sellaisia ydinaseita, jotka Ukrainaan yltää ennen tätäkin.

Todellinen kohde on Valko-Venäjä

Lavikainen sanoo, että mikäli Venäjä olisi halunnut uhitella Naton tai Euroopan suuntaan, se olisi voinut siirtää aseita Kaliningradiin.

Lavikainen arveleekin, että ydinaseiden siirrolla Venäjä pyrkii sitomaan Valko-Venäjän entistä tiukemmin etupiiriinsä. Venäjä on väläytellyt ydinaseiden siirtämisestä Valko-Venäjälle ennenkin, silloin järjestelyn piti olla tosin erilainen.

– Silmiinpistävää. Kun tästä viime vuonna keskusteltiin, niin silloin julkisuuteen annettujen tietojen mukaan ajatus oli, että ydinkärjet olisivat olleet Venäjän puolella. Tämä on merkki siitä, että Venäjä on saanut tahtoaan läpi kulisseissa.

Kylmän sodan jälkeinen aika on ohi

Euroopan turvallisuuden näkökulmasta asiat eivät ole aivan entisellään. Ydinaseita koskeva tilanne horjuu.

– Kylmän sodan jälkeinen aika, jona ydinaseiden merkitys väheni, on ohi.  Niiden merkitys näyttää olevan päinvastoin kasvussa.

Lavikainen ei näe Natoon tai länsimaihin kohdistuvan mitään dramaattista sotilaallista uhkaa ydinaseiden siirtelyn myötä.

– Mutta se on indikaattori siitä, että meillä on pitkäkestoinen vastakkainasettelu Venäjän kanssa, joka saa myös sotilaallisia muotoja.

"Putin ei valehtele"

Ydinaseiden mahdollinen käyttäminen ei ole sen todennäköisempää kuin ennenkään. Lavikainen muistuttaa, ettei kukaan ole käyttänyt kertaakaan ydinasetta sitten vuoden 1945 ja hyvästä syystä. Venäjän päätös sijoittaa ydinaseita uuteen paikkaan ei muuta tilannetta mitenkään.

– Jos siihen lähdetään, päätös on ennen kaikkea poliittinen. Pitää myös muistaa, ettei se ole pelkästään ydinasetta käyttävän valtion päätös. Potentiaalisella vihollisella tai vihollisen tukijoilla on myös ydinaseita. Ne ovat vahva pelote ydinasetta vastaan.

Putin puolusteli päätöstään sanomalla, että Yhdysvallat ovat tehneet vastaavaa jo vuosikymmeniä. Putin sanoi myös, ettei ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia. Lavikainen ei usko, että Venäjä lähtisi sijoittelemaan enemmänkin ydinaseita useisiin eri maihin.

– Tämä on niitä harvinaisia kertoja, kun Putin ei valehtele. Venäjä ei varsinaisesti riko mitään sopimusta. Yhdysvalloilla on eteen työnnettyjä ydinaseita Nato-maiden alueilla.

Ukrainalle asialla ei ole merkitystä

Ajatushautomo ISW:n mukaan kyseessä on Ukrainaan kohdistettu pelote, jonka ideana on heikentää Ukrainan armeijan taistelutahtoa ydinasepelotteella. Lavikainen ei usko, että Ukrainan armeija vaivaa päätään Valko-Venäjälle sijoitetulla ydinaseella.

– Kaikki ydinaseisiin liittyvä on luonnostaan pelottavaa. Kyllä ukrainalaiset taistelevat huolimatta siitä, mihin Venäjä ydinaseita sijoittelee. He tietävät oikein hyvin, että Venäjällä on jo valmiiksi iso määrä ydinaseita, jotka yltävät Ukrainaan.

Lue myös:

    Uusimmat