Asiantuntija Venäjän ydinaseiden siirtelystä Valko-Venäjälle: päämääränä ei ole uhitella Natoa – "Putin ja Lukashenka inhoavat toisiaan"

Mitä Venäjä todellisuudessa tavoittelee ydinaseiden sijoittamisella Valko-Venäjälle? 2:22
Video: Mitä Venäjä todellisuudessa tavoittelee ydinaseiden sijoittamisella Valko-Venäjälle?

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi eilen, että Venäjä aikoo sijoittaa taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle. Tutkijan mukaan ydinaseiden viemisellä Valko-Venäjälle on enemmänkin poliittinen kuin sotilaallinen päämäärä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen arvioi, että Putinin ilmoituksella on sotilaallista merkitystä suurempi poliittinen merkitys.

Ydinaseiden vieminen Valko-Venäjän maaperälle on ennen kaikkea pyrkimys varmistua siitä, että Valko-Venäjä ja presidentti Aljaksandr Lukashenka pysyvät tiukasti Venäjän saappaan alla.

– Jos Valko-Venäjällä tulisi esimerkiksi uusi kansannousu, tai jos Lukashenka tai joku hänen seuraajistaan yrittäisi pyristellä irti Venäjän vaikutuspiiristä, niin silloin ydinaseiden läsnäoloa voitaisiin käyttää perusteena sille, että Venäjä tunkeutuu Valko-Venäjälle niin sanotusti turvaamaan ydinaseita. Oikea syy on tietenkin varmistaa, ettei Valko-Venäjä lähde omille teilleen, vaan pysyy Venäjän vasallina.

Lavikainen sanoo, että aseilla on myös sotilaallinen merkitys, mutta pieni. Ilmoituksella ei ole dramaattisia sotilaallisia vaikutuksia Euroopassa.

– Nämä suunnitellut aseet ovat rynnäkkökoneita ja ballistisia ohjusjärjestelmiä. Rynnäkkökoneilla ei varsinaisesti Natoa uhata. Jos niitä käytettäisiin, niin ihan etulinjassa. Venäjä kompensoi omaa sotilaallista heikkouttaan ja paaluttaa omaa etupiirinsä rajaa sinne Valko-Venäjän länsirajalle.

"Lukashenkaa inhoaa vähän jokainen"

Venäjä yrittää sitoa ydinaseiden avulla Valko-Venäjän tiukemmin vaikutuspiiriinsä. Ilmoitus on osa pitkää tapahtumasarjaa, jossa Venäjä kaventaa Valko-Venäjän itsenäisyyttä. 

– Sehän on ollut pitkään tiedossa, että Putin ja Lukashenka inhoavat toisiaan. Minusta Lukashenkaa tuntuu inhoavan vähän jokainen. Ei hän halua joutua Venäjän vasalliksi, vaikka Venäjän tavoitteita Ukrainassa tukeekin.

Venäjän päättäväinen tie sitoa Valko-Venäjä tiukasti omaan vaikutuspiiriinsä on jatkunut pitkään. Lavikainen kertoo, että Lukashenka on yrittänyt myös pitkään vastustaa Venäjän sitomisyrityksiä, koska se uhkaa hänen omaa valtaansa. Ilmoitus ydinaseiden siirtämisestä Valko-Venäjän puolelle on jälleen yksi askel kohti samaa päämäärää. Venäjä on suunnitellut ydinaseiden siirtämistä Valko-Venäjälle jo pitkään.

– Sääliksi käy Valko-Venäjän kansaa. Heidän maansa itsenäisyyttä tässä kavennetaan. Vaikka diktatuurina alla eläminen on muutenkin raskasta.

– Sodan aikana Venäjä saa koko ajan enemmän vipuvartta Valko-Venäjän asioihin.

Venäjän ilmoitus sijoittaa ydinaseita Valko-Venäjälle tuli vain päivä sen  jälkeen, kun Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping antoivat yhteisen julkilausuman. Julkilausumassa linjattiin, että kaikkien ydinvaltojen ei pidä sijoittaa ydinaseita rajojensa ulkopuolelle ja niiden pitää vetää takaisin jo ulkomaille vietyjä ydinaseita. Asiasta kirjoitti muun muassa BBC.

Lue myös:

    Uusimmat