Mitä Turun seudulla tapahtuu? Poliisi ottanut tutkittavakseen vanhoja murhia – "Onko jäänyt sellaista selvittämättä, mitä nyt yritetään vähän paikkailla"

Rikostoimittajat: Turun erikoisten murhien tutkinnat 9:37
Poliisin tiedottaminen Hägerströmin tapauksesta voi olla myös osa poliisin taktiikkaa. Uutisaamun lähetyksessä toimittajat kertovat, miten ”pienen kuhinan” aiheuttaminen epäiltyjen keskuudessa voi olla osa tutkintaa.

Mitä Turun seudulla tapahtuu, kun vanhat henkirikokset nousevat uudelleen pintaan?

Poliisi tiedotti tällä viikolla ottaneensa uudelleen aktiiviseen tutkintaan vanhan murhatapauksen, jossa uhrina oli kuusikymppinen liikemies Johann Hägerström. Hägerströmin mereen upotettu ruumis löydettiin vuonna 2005, joten tapaus on ollut selvittämättä toistakymmentä vuotta.

MTV on purkanut useista rikoksista uransa aikana epäillyn liikemiehen tapausta tiistaina julkaistussa artikkelissaan. Poliisi uskoo useamman kuin yhden henkilön tietävän teosta, ja etsii muun muassa miehen kadonnutta aatelissormusta. Samalla se selvittää, onko ulkomaillakin liiketoimintaa harjoittaneen miehen murhassa yhteys tämän bisneksiin.

Tapauksella on sama tutkinnanjohtaja kuin lakimies Ilpo Härmäläisen murhatutkinnassa. Vuonna 1994 kadonnut Härmäläinen löytyi vasta tänä keväänä, eli lähes 30 vuotta katoamisen jälkeen. Oikeuden on määrä antaa tuomio Härmäläisen tapauksesta perjantaina.

Onko tutkinnoissa ollut puutteita? "Yritetään jälkikäteen vähän paikkailla?"

Uutisaamussa MTV Uutisten rikostoimittajat Pekka Lehtinen ja Eetu Ruonakoski pohtivat yhdessä rikostoimituksen päällikkö Tiia Palménin kanssa sitä, mistä tutkintojen avaaminen alueella kertoo. Eräs kysymys on ollut se, onko tapaukset tutkittu aikanaan riittävän hyvin.

– Onko se tutkittu silloin ihan alkuvaiheessa huolellisesti ja tarkasti, ja onko jäänyt paljon sellaista selvittämättä, mitä nyt yritetään jälkikäteen sitten vähän paikkailla? Nämä ovat isoja kysymyksiä aina, kun näitä vanhoja juttuja nostetaan takaisin pintaan, Pekka Lehtinen toteaa.

– Varmasti on tehty monessa tapauksessa vähän tuollaisia huolimattomuusvirheitä tai ei ole ehkä selvitetty ihan riittävällä huolellisuudella, hän jatkaa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

KRP avasi uudelleen vanhan murhatutkinnan: Liikemies Johann Hägerström upotettiin painojen kanssa mereen 5:43
KRP avasi uudelleen vanhan murhatutkinnan – MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo Hägerströmin tapauksesta.

Sulka hattuun, ja syy nostaa yhä useampia vanhoja juttuja pintaan?

Jos Hägerströmin tapaus saadaan selvitettyä, on se paitsi komea sulka poliisin hattuun, myös syy pohtia vakavasti yhä useampien vanhojen tapausten nostamista aktiivitutkintaan.

– Ehkä meillä vielä selviää näitä muita vanhoja juttuja, kun otetaan pöydälle ja ruvetaan uudelleen katsotaan ihan uudesta vinkkelistä sitä juttua. Onko tässä tehty kaikki voitava vai onko vielä jotain, mitä tehdä, Lehtinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat