Mitä tehdä, kun ystävä ei maksa velkojaan? Naiset vastaavat

Rahan lainaaminen läheisille saattaa johtaa kiusallisiin tilanteisiin. MTV Lifestyle otti selvää, kuinka tilanteita voi pyrkiä ratkomaan

"Lainasin ystävälleni suurehkon summan rahaa, mutta  hänellä ei tunnu olevan aikomustakaan maksaa takaisin? Mitä teen?", nimimerkki Epätoivoinen kyselee tällä viikolla.

Näin naisraati vastasi:

"Muistuta asiasta – ei vain tekstiviestillä tai Facebookissa, vaan puhelimitse tai kasvotusten. Jos ystävä ei suostu maksamaan ilman hyvää syytä, tästä ”ystävyydestä” voi vetää omat johtopäätöksensä. Itse kylmettäisin välit, eihän tuollainen ole mikään oikea ystävä."
– Nainen, 27, avoliitossa

"Puhu hänelle, kovasanaisesti ja suoraan. Voi olla, että ystäväsi ajattelee, että koska olette ystäviä hänen ei tarvitse maksaa lainaa ollenkaan tai maksuaika on pitkä. Tee hänelle selväksi, että näin ei ole ja anna hänelle eräpäivä mihin mennessä laina on maksettava takaisin. Ole erittäin ehdoton ja tiukka, jos annat vähänkin liekaa, ystäväsi käyttää tätä hyväkseen ja maksua ei kuulu. Voit myös heittää ilmaan valkoisen valheen, että tarvitset summan itse mahdollisimman pian laskuihin tms. Ja toista kertaahan et tälle ystävällesi rahaa lainaa."
– Nainen, 34, naimisissa

"Oliko lainauksen tapahtuessa puhetta takaisinmaksusta? Ymmärtääkö ystäväsi, että odotat rahoja takaisin? Toisin kuin monet naiset tuntuvat olettavan, asiat eivät ratkea itsestään eikä telepatia toimi. Kysy asiallisesti ja suoraan, milloin saat rahat takaisin, koska tarvitset niitä itse."
– Nainen, 28, sinkku

”Raha-asioita on hankala käsitellä ystävien kanssa. Minä itse en juurikaan koskaan kehtaa muistuttaa, jos olen esimerkiksi lainannut muutaman euron ystävälleni tai maksanut hänen kahvit kahvilassa useamman kerran. Olen lainannut vaan suurempia summia perheenjäsenilleni ja poikaystävälle. Suuria summia kannattaakin lainata vaan sellaisille henkilöille, joiden tiedät maksavan sinulle takaisin. Kerro ystävällesi esimerkiksi, että sinulla on raha nyt tiukassa tai vihjaile muuta siihen suuntaan, että hänen tulisi tajuta maksaa sinulle rahat takaisin tai ainakin osa rahasta takaisin.

Tilanne on hankala, mutta kyllä hyvä ystävä ymmärtää maksaa rahat takaisin pienen vihjailun jälkeen. Tai voithan toki myös sanoa suoraan, että: ”Hei tarvitsisin ne sinulle lainaamasi rahat takaisin, koska minulle on tullut yllättäviä kuluja, joita en muuten saa maksettua.” Onnea tilanteen ratkaisemiseen ja toivottavasti jatkossa mietit tarkkaan keille ryhdyt rahojasi lainaamaan.”
– Nainen, 25, parisuhteessa

"Todella ikävä tilanne. Ystäväsi on käyttänyt sinua kurjasti hyväkseen. Tässä tilanteessa kevyet huomauttelut tai tekstiviestit eivät varmasti auta mitään. Sinuna ottaisin härkää sarvista, ja ottaisin asian kasvotusten puheeksi. Kerro ystävällesi painokkaasti, että todella tarvitset rahasi takaisin. Anna hänelle käteen tilinumerosi lapulla, ja kirjoita lappuun eräpäivä lainan takaisinmaksulle. Ehkä lappuun kirjoitettu eräpäivä tuntuu hänelle todellisemmalta, kuin vihjailut ja pelkät puheet. Perustele eräpäivä sillä, että joudut maksamaan vaikka jonkun tietyn laskun sinä päivänä (tässä kohtaa valkoinen vale on mielestäni ok).

Jos ystäväsi selittelee, ettei hänellä ole rahaa maksaa lainaa takaisin eräpäivään mennessä, niin ehdota, että tämä maksaisi silloin edes osan lainasta takaisin. Sitten voitte sopia uuden eräpäivän lainan toiselle erälle.

Älä päästä ystävääsi helpolla. Jos tämä ei kerta kaikkiaan maksa rahoja eräpäivästä ja annetusta tilinumerosta huolimatta, niin katkaisisin ystävyyssuhteen siihen. En osaa sanoa, että auttaako laki sinua tässä tilanteessa mitenkään. Jos lainasta on olemassa jokin kirjallinen todiste (sähköposti, tekstiviesti, tilinsiirto tai muu vastaava), niin neuvoisin ottamaan yhteyttä lakimieheen. "
– Nainen, 23, parisuhteessa

"Varsin vaikea tilanne. Minä pitäisin huolen siitä, että muistuttaisin ystävää aiheesta ja kysyisin suoraan mihin mennessä maksaa. Vetoaisin omaan rahan tarpeeseeni."
– Nainen, 38, naimisissa

"Jos ystäväsi ei tosiaan maksa velkaansa takaisin omatoimisesti, ainut järkevä keino mielestäni on ottaa asia puheeksi ja muistuttaa ihan suoraan siitä, että laina on jäänyt maksamatta. Kysyä vaikkapa, että milloin hän pystyisi sen maksamaan, koska suunnittelet rahankäyttösi sen mukaan."
– Nainen, 22, parisuhteessa

"Minä itse olisin hyvin loukkaantunut, jos ystäväni tekisi vastaavan tempun. Mielestäni tuollainen käytös on selvä merkki epäkypsyydestä. Aikuinen ihminen osaa huolehtia omasta taloudestaan, eikä elä muiden rahoilla. En itse ikinä kehtaisi käyttäytyä samalla tavalla.

Mielestäni kysyjän pitää ottaa aihe aktiivisesti puheeksi (tarpeen tullen vaikka useamman kerran). Ehkä aluksi asiasta kannattaa puhua neuvottelevasti, kysyä vaikka missä vaiheessa ystävän rahatilanne on parempi, eli milloin hänellä olisi mahdollisuus maksaa rahat takaisin.

Jos ystävä ei huomio ollenkaan pyyntöjä maksaa takaisin, ei hän kunnioita rahan lainaajaa, eikä hän ole silloin lainkaan hyvä ystävä. Tällaiset ”ystävät” voi mielestäni unohtaa."
– Nainen 26, avoliitossa

"Voisit kysyä ystävältäsi, koska hän aikoo huolehtia takaisinmaksusta. Jos ystävällä tuntuu olevan tiukkaa, voisitte sopia esimerkiksi osissa takaisinmaksusta, kunhan asia tulee hoidetuksi. Samalla kannattaa sanoa suoraan, että jatkossa odotat joko lainan maksamisen tapahtuvan piakkoin kokonaisuudessaan, tai että lainatessaan sopii jo valmiiksi erämaksusta. Mikäli tästä huolimatta et saa summaa takaisin, ilmoita, että jatkossa rahahanat ovat osaltasi suljetut, koska et voi perustaa omaa talouttasi epävarmalle takaisinmaksulle. Jos kykenet neuvomaan ystävää tasapainoisempaa taloutta kohti, kannattaa tällaista apua tarjota, sinulla voi olla ideoita joita hän itse ei ole tullut ajatelleeksi, ja voit auttaa ystävääsi ilman huolta omasta taloudestasi."
– Nainen, 27, avioliitossa

Lue myös:

    Uusimmat