Mitä tehdä, kun mies ei halua?

Miehen haluttomuus on vaikea pala parisuhteessa. Seksologi Tarja Sandberg rohkaisee selvittelemään haluttomuuden syitä rehellisesti ja avoimesti. Pariskunnat voivat myös löytää uuden tavan suhtautua seksiin.

Myytti aina haluavasta miehestä on ollut vahva. Nainen tahtoo miehen, joka haluaa häntä ja seksiä ajasta sekä paikasta riippumatta. Nyt tabu on ruvennut murenemaan. Yhä useammin nainen on se, joka haluaa ja vaatii seksiä, eikä mies välttämättä olekaan valmis vastaamaan kutsuun.

Hektinen elämä näkyy makuuhuoneessa. Amerikkalaistutkimuksen mukaan jopa 31 prosenttia miehistä kärsii seksuaalisesta haluttomuudesta. Suomessa luku on hiukan pienempi. Nykypäivän kovat vaatimukset rassaavat miehiä ja naisia, kun elämän palettia pyörittävät tiukat vartaloihanteet, työmenestys, perhe ja vapaa-aika, sekä niiden kukkuraksi seksipaineet.

Kartoita syyt

Seksuaalisen haluttomuuden syiden perusteellinen kartoittaminen on tärkeä osa ongelman ratkaisua.

– Haluttomuuden myöntäminen on miehelle vaikeaa, puhumattakaan haluttomuuden syiden käsittelemisestä, sanoo seksologi Tarja Sandberg Väestöliitosta.

Haluttomuus on normaaliin ikääntymiseen kuuluva oire, Sandberg muistuttaa. Miesten mielenkiinto seksiä kohtaa vähenee yleensä 40 ikävuoden jälkeen, mutta myös nuoria miehiä vaivaa haluttomuus. Moni mies haluaa tarkista, johtuuko haluttomuus lääketieteellisistä syistä.

– Seerumin testosteronin taso on hyvin keskeinen miehen halun osalta. Tarvittaessa se on hyvä tarkistaa ja pois sulkea mahdollisuus, että testosteronitasoissa olisi häiriöitä. Hyvin harvoin syyt ovat kuitenkaan lääketieteellisiä, Sandberg muistuttaa.

Elämäntavoissa vikaa

Ihmiset joutuvat syynäämään elintapojaan läpi, kun etsitään syytä haluttomuuteen. Stressi, lihavuus, liikunnanpuute ja psyykkiset pulmat kytkeytyvät ongelmaan.

– Jos miehelle on tullut ylipainoa, kehonkuva muuttuu. Kaljamaha voi olla paitsi fyysisesti tiellä, myös oman halun tiellä.

Myös osa lääkkeistä, kuten mieliala- ja verenpainelääkkeet vaikuttavat. Lisäksi haluttomuus ja erektioon liittyvät häiriöt ovat kytköksissä.

– Esimerkiksi runsas ja pitkäaikainen tupakointi aiheuttaa verisuonimuutoksia ja erektio-ongelmia. Äkkiä tähän kytkeytyy miehillä ajatus, että entä jos en haluakaan, jos kyseessä onkin haluhäiriö.

Murheita ja uupumusta taustalla

Ongelmalliset elämäntilanteet, traumat ja murheet sekä elämänmullistukset heijastuvat haluihin. Parisuhteessa voi myös syntyä väärinkäsityksiä, valtataisteluja ja ristiriitoja, jotka ovat syynä haluttomuuteen.

– Moni mies kuvaa uupumusta. Kun vaimo haluaisi seksiä, mies ei vaan jaksa. Miehen ei todellakaan tarvitse pystyä ja haluta aina. Onko haluaminen edes mahdollista? Epäonnistumisen pelko voi estää miestä edes yrittämättä.

Muutakin seksiä kuin yhdyntä

Kun haluttomuus ei ole tilapäistä ja siitä tulee ongelma, nainen kokee helposti itsensä vähemmän viehättäväksi tai kiihottavaksi.

Sandberg rohkaisee naisia, jotka kokevat miehen haluttomuuden ongelmaksi. Hän toivottaa heille rohkeutta selvitellä syitä ja kuulla oikeasti miestään, mitkä asiat ovat johtaneet haluttomuuteen. Moni pari päätyy seksologin vastaanotolle vasta siinä vaiheessa, kun asiasta on riidelty, itketty ja lyöty vielä uhkapeli pöytään. Kumppania on uhattu erolla, mikäli ongelma ei ratkea.

– Terapiaistunnossa pystytään selvittämään väärinkäsityksiä, joita pariskunnan välille on syntynyt. Siinä käydään hyvin tarkasti läpi parisuhdetta ja koko elämää. Terapiassa löytyy usein uusi, positiivisempi näkökulma asiaan ja ainakin kaikenlaiset uhkatekijät pyritään poistamaan, Sandberg kertoo.

Pariskunnat voivat myös löytää uuden tavan suhtautua seksiin. Seksissä paljon muutakin kuin yhdyntä. Kosketuksen ja kiihottamisen tavoissa vain mielikuvitus on rajana.

– Ihmiset ovat edelleen hyvin yhdyntäkeskeisiä. On muutakin seksiä kuin yhdyntä. Pariskunta voi käydä keskustelua, mikä kaikki käy ja mikä tyydyttäisi molempia, seksologi ohjeistaa.

Teksti: MTV3/Helmi

Osittaislähteenä: Kari Heusala - Miehen seksuaalisuus

Lue myös:

    Uusimmat