Mitä tarkoittaa koronakaranteeni? MTV selvitti termit ja kertoi, mitä karanteeniin joutunut saa ja ei saa tehdä

3:46
Katso videolta, miten karanteeni toimii ja miksi se ei koske karanteeniin määrätyn perheenjäseniä.

Koronavirustartuntojen ja niiden epäilyjen vuoksi useita henkilöitä on määrätty karanteeniin. MTV Uutiset käy läpi, mitä karanteenissa saa tehdä.

Karanteenilla tarkoitetaan liikkumisvapauden rajoittamista, jonka tarkoituksena on ehkäistä taudin leviäminen. Karanteeniin määrätään henkilö, joka on altistunut koronalle ja karanteenin aikana selviää, onko tartuntaa todella tapahtunut. Varotoimena karanteeni katkaisee tartuntaketjun.

Karanteeniin määrätyn ihmisen pitää lähtökohtaisesti pysytellä kotioloissa. Hän saa ulkoilla, mutta ei olla ulkona lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Tämän takia esimerkiksi väkijoukkoja on vältettävä ja pidettävä etäisyyttä muihin ulkona tavattuihin ihmisiin. Hän ei saa käydä muissa sisätiloissa, kuten apteekissa tai lähikaupassa, jotta mahdollista tartuntavaaraa ei syntyisi.

Ulos mennessä karanteeniin määrätyn on hyvä pitää hanskoja ja välttää esineiden koskemista. Hänen tulee myös muistaa hyvä käsihygienia ja yskiessä tai aivastellessa aivastaa hihaan tai puhtaaseen nenäliinaan.

Karanteeniin määrätyn henkilön muut mahdolliset perheenjäsenet saavat kuitenkin toimia ja liikkua normaalisti. Tauti ei tiettävästi leviä niin pitkään, kun henkilö ei ole vielä sairastunut. Jos karanteenissa oleva henkilö todetaan sairastuneeksi, tilanne muuttuu myös perheenjäsenten osalta.

Jos henkilö määrätään eristykseen, hänet eristetään terveistä ihmisistä. Tämä on karanteenia järeämpi toimi, ja vaikuttaa myös henkilön perheenjäseniin: he ovat saattaneet nyt altistua virukselle ja ovat karanteenissa. Eristys tarkoittaa, että tartunnan saanut henkilö eristetään terveistä ihmisistä. Se on aavistuksen järeämpi toimi.

Korjattu kirjoitusvirheet viimeisestä kappaleesta 20.3. kello 16.23.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.