Mainos

Mitä saa satasella? EU:n hintavertailu: Suomessa lähes kaksi kertaa kalliimpaa kuin Baltiassa

Euroalueella raha on yhteinen, mutta tuotteiden hinnat vaihtelevat hyvinkin rajusti. Elämiskustannukset ja hinnat vaihtelevat maakohtaisesti laidasta laitaan.

Eurostatin toteuttama hintavertailu toteutettiin vertailemalla samoista tuotteista koostuvaa ruokakoria eri maissa. Vertailussa otettiin huomioon myös maiden keski-arvoja talouskohtaisesta kulutuksesta. Mitä lähempänä luku on sataa euroa, sitä tasaisempia hinnat ovat.

Yli sadan euron luku tarkoittaa, että maassa on halvempaa verrattuna keski-arvona pidettyyn Saksaan. Alle sadan euron lukemat taas tarkoittavat kalliimpaa hinta-tasoa.

Saksa ja Italia ovat siis euroalueen maita, joissa sadan euron arvo on lähimpänä sataa euroa. Saksassa kyse on tasan sadasta eurosta ja Italiassa 99 eurosta.

Baltian maissa taas pääsee huomattavasti halvemmalla. Esimerkiksi Liettuassa ostamasi 100 euron tuotteet maksaisivat Saksassa 142 euroa. Slovakiassa sama luku on 137 euroa ja Latviassa 134 euroa ja Virossa 127 euroa.

Euroalueen länsimaista halvin on Portugali. Siellä saman vertailun sata euroa vastaa noin 122 euroa.

Suomi yksi kalleimmista

Kalleimmasta päästä ovat Luxemburg, Irlanti ja Suomi. Luxemburgissa 100 euron ostovoima vastaa 68 euroa, Suomessa ja Irlannissa 77 euroa. Käytännössä siis Suomessa 100 euron arvo vastaa Saksassa 77 euroa.

Esimerkiksi Irlannissa, Guinness-oluen kotimaassa, alkoholi ja tupakka ovat kalliimpia kuin muissa euroalueen maissa. Bulgariassa nämä ovat halvimpia.

Kahvikupin hinnoissa on maittain suuria vaihteluja. Muun muassa Kreikassa kahvikupin hinta vaihtelee 1,5 euron ja kahden euron välillä, kun taas Suomessa keskimääräinen hinta kyselyjen perusteella on noin 2,14 euroa ja kalleimmillaan jopa 5 euroa. Italiassa kahvin hinta pyörii euron ympärillä ja Ranskassa taas espressokupista saa pulittaa 1,5 euroa.

Hinnoissa tuote- ja maakohtaisia eroja

Aurinkomatkojen tiedottaja Annina Metsolan mukaan perustuotteiden hinnoissa on selviä eroja maakohtaisesti, joten tarkka vertailu on haastavaa.

Aurinkomatkojen kohdemaista oppaina toimivilta henkilöiltä saatujen tietojen perusteella esimerkiksi bussilippujen, ruoka-annosten ja kahvin hinnoissa on selviä maakohtaisia eroja.

– Esimerkiksi Italiassa Sisiliassa 90 minuuttia voimassa oleva bussilippu maksaa 1,40 euroa. Espanjassa taas paikallisbussin lippu maksaa noin 1,5 euroa, Aurinkomatkoilta kerrotaan.

Vertailukohtana esimerkiksi Helsingissä tunnin voimassa oleva bussilippu kustantaa 2,50.

EU-maista kalleinta ruokaa syödään Tanskassa ja halvinta Puolassa. Tanskalainen ruokakori on kaksi kertaa kalliimpi kuin puolalainen. Vaatteet ovat kalleimpia Ruotsissa lukuun ottamatta kenkiä, jotka maksavat vielä enemmän Tanskassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.