Mitä pakata lemmikin ensiapulaukkuun kesäreissulle? Yksi asia on eläinlääkäristä "ihan ehdoton"

Muistilista lemmikinomistajille: Vältä kesän vaaranpaikat! 10:49
Voiko koira saada borrelioosin; entä voiko se olla ampiaiselle allerginen? Mitkä kesävaarat lemmikkiä uhkaavat?

Eläinlääkäri kertoo, mitä omistajan tulee muistaa lemmikin kesäpuuhissa.

Eläinlääkärissäkin huomataan, koska kesä alkaa. FirstVet Suomen vastaava eläinlääkäri Maiju Tammisen mukaan etävastaanotolle yhteydenottoja on enemmän, kun kansa vaeltaa mökille ja muille lomille. Mökkipaikkakunnilla omaa, tuttua eläinlääkäriä ei ole, joten apua saatetaan hakea sovelluksella.

Yhteyttä otetaan usein samoista syistä kuin talvellakin, mutta käärmeen puremat, muiden ötököiden aiheuttamat ongelmat, haavat, kynsivauriot ja ihotulehdukset korostuvat kesällä.

– Myös sopimattomien asioiden syömiset. Varsinkin ruoalle persot koirat voivat helposti syödä grilliruokia ja jopa "herkullisen" makuisia roskia. Niistä voi tulla ongelmia, Tamminen kuvailee Huomenta Suomessa.

Ihotulehdus voi iskeä koiraan: "Hyvin kiusallinen ja kivulias"

Uiminenkin saattaa aiheuttaa kommervenkkejä: koiran märkivä ihotulehdus vaivaa yleensä paljon uivia, paksuturkkisia koiria, mutta voi iskeä myös muihin.

– On lämmin keli, iho on vähän kostea. Siellä on paljon bakteereja, voi olla  joku pikku naarmu. Iho turkin alla tulehtuu, Tamminen kuvailee.

– Se voi olla hyvin kiusallinen ja kivulias, tulla laajalle alueelle, etenkin, jos koira pääsee siihen itse käsiksi. Jos koira alkaa nuolla tai raapia alkavaa tulehdusta, se voi tulla tosi pahaksikin.

Vaiva olisi suotavaa sekä havaita että hoitaa heti alussa. Lemmikki kannattaisikin käydä päivittäin läpi esimerkiksi iltaisin kesäisen remupäivän jälkeen. Jos esimerkiksi ihossa huomaa ongelmia, koiralle voi ensiavuksi panna kaulurin. ihoalue puhdistetaan ja tarvittaessa hakeudutaan eläinlääkäriin.

Älä koskaan jätä koiraa kuumaan autoon edes hetkeksi

Mitään lemmikkiä ei tule jättää kesällä autoon edes lyhyen kauppareissun ajaksi. Vaikka sää olisi ihmisen mielestä juuri sopiva, autossa tukalat oltavat alkavat nopeasti.

– Kun mennään aurinkoiseen keliin, lämpötilan ei tarvitse olla kovin korkea. Parikymmentä astetta riittää siihen, että auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi, Tamminen muistuttaa.

Koira tai kissa ei osaa hikoilla. Lemmikit siis eivät pysty haihduttamaan lämpöä kehostaan muuten kuin läähättäen.

– Jos ympäristön lämpötila on 40 astetta, kuten auton sisällä, se on korkeampi kuin eläimen ruumiinlämpö. Silloin läähättäminenkin pahentaa tilannetta: koira vetää sisään lämpimämpää ilmaa kuin oma ruumiinlämpö. Hyvin nopeasti voi tulla lämpöhalvauksen oireita.

Mitä lemmikin ensiapulaukkuun?

Eläimen ensiapulaukkuun tulisi kaikenlaisia kesäreissuja varten pakata sidetarpeita, mietoa desinfiointiainetta, kuumemittari, punkkipihdit ja karvaleikkuri tai vähintään sakset. Kyypakkaus voi auttaa esimerkiksi ampiaisenpistoihin.

Myös nuolemisen estäminen esimerkiksi ihotulehdustilanteessa on tärkeää, ja siihen tulisi varautua.

– Kauluri on ihan ehdoton, Tamminen vinkkaa.

Entä punkki – miten siihen tulisi suhtautua? Voiko koiraan tulla borrelioosi; entä voiko se olla ampiaiselle allerginen? Katso koko haastattelu jutun alusta!

Katso myös: Osaatko tunnistaa? Näin kissan hammaskipu oireilee:

Osaatko tunnistaa? Näin kissan hammaskipu oireilee 1:13
Sohvannurkassa makaava kissa saattaa salaa kärsiä hammassärystä – jopa vuosia.

Lue myös:

    Uusimmat