Mitä, oliko se ottelutulos muka järjestetty?

Declan Hill: Maksetut maalit. Jalkapallo ja järjestäytynyt rikollisuus. Into. 2014. 432 s.

Arvio: Janne Hopsu

”UEFA mafia, UEFA mafia!”-huutoja on kuulunut tänä vuonna helsinkiläisissä futiskatsomoissa. Turhautuneet kannattajat ovat protestoineet tuomarin mielestään käsittämättömiä päätöksiä ja viheltämättä jättämisiä, kun vastassa on ollut ennakko-odotuksissa vahvempi ulkomainen seura- tai maajoukkue.

UEFA on Euroopan jalkapalloliitto, jonka varjon alla kansalliset jalkapalloliitot toimivat. UEFA:n vastuulla on paljon, myös tuomarien nimeäminen virallisiin kansainvälisiin peleihin Euroopassa.

Olen itsekin ihmetellyt joitakin tuomaripäätöksiä yllämainituissa matseissa, mutta ne mustapukuiset herratkin (naisten otteluissa naiset) tekevät inhimillisiä virheitä. Huijaaminen futiksessa on kuitenkin yhtä vanha asia kuin itse laji. Ei ole kyynistä ajatella, että jossain joku huijaa. Kiinni jääneitä pelaajia, tuomareita ja muita lajin toimihenkilöitä lajin historiasta löytyy niin paljon.

Suomen Rovaniemellä on osuutensa yhden viime vuosien keskeisimmän ottelutulosten manipulointiverkoston paljastumisesta. Tutkivan toimittajan Declan Hillin Maksetut maalit –kirjan esipuheessa kerrotaan tästä. Jokainen vähänkin urheilua seuraava tietää nimen Wilson Raj Perumal. Hän järjesti ottelutuloksia Singaporessa, ja päätyi avautumaan virkavallalle napapiirillä.

Kirja kertoo siitä kovien rikollisten ja järjestäytyneen rikollisuuden maailmasta, mistä Perumal puhui poliisille Rovaniemellä.

Hill ei ole pidättäytynyt tutkimaan asiaa vain median tietojen ja poliisilausuntojen pohjalta. Hän kulkee, koputtelee oville ja haastattelee ihmisiä erityisesti siellä, missä liikkuvat jättimäiset laittomat vedonlyöntirahat (satoja miljardeja dollareita vuodessa, ken tietää tarkkaan) Aasiassa. Singapore ja Malesia ovat kirjassa keskeisiä tapahtumatantereita.

Hill ottaa terveytensä kannalta riskejä. Hän haluaa tavata alan rikollisia iltamyöhällä suljettujen ovien takana. Ovea ei aina läimäistä kiinni nenän edessä, tai pahempaa.

Chin-niminen tulostenjärjestäjä kertoo hänelle avoimesti toiminnastaan. Hill pohtii avautumisen motiivia. Chin ei toki ole ainoa. Hänelle kerrotaan sopuotteluista isojen maiden sarjaotteluita ja MM-kisoja myöten, miten ne järjestetään Aasiassa, Euroopassa ja Afrikassa.

Hill murtaa myytin aina puhtoisesta brittifutiksesta. Hän kertoo kuinka Neuvostoliiton romahdus talouskurimuksineen näkyi suoraan jalkapallon korruptoitumisessa. Urheiluseurat saivat talouttaan kohentaakseen oikeuden tuoda maahan tupakkaa ja alkoholia verotta.

Hillin kirja on oikeastaan sosiologis-antropologinen tutkimus siitä miksi ja miten huijaaminen toimii. Hän kertoo millaiset olosuhteet altistavat sopupeleille, miten pelaajaa kannattaa lähestyä ja rakentaa luottamusta pikku hiljaa, miten tuomareita kannattaa pehmentää lahjoin ja naisin (Hillin kertomuksen perusteella seksi on vastustamaton houkutin pelaajille ja tuomareille), miksi pidätykset yhtäkkiä loppuvat kun tutkimukset siirtyvät kohti yhteiskunnan korkeampia tasoja.

Poliisi, syyttäjät, kirjat ja artikkelit ovat jo vuosia paljastaneet rötöksiä ja epäilyjä eri puolilla maailmaa. Vain lapsellinen ihminen uskoo täysin puhtaaseen futikseen piha- ja kaveripelien ulkopuolella. Laittomia vetoja lyödään jo junioritason peleistä.

Hillin kirja kuitenkin kylmää. Vaikka futiksessa suurin osa ihmisistä on oletettavasti yhtä rehtiä kuin muuallakin elämässä, ja seuroissa tehdään vilpittömästi ja kovasti hyvää työtä, rikollisia ja heidän seireeninlauluihin lankeavia on myös paljon. Ilmiö ei ole marginaalinen, ja huijaukset osataan peittää erittäin taidokkaasti.

Eikä kannata sinisilmäisesti odottaa räväkkää nollatoleranssia lajiliitoilta.

Kun Hill vieraili kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n päämajassa Zürichissä ja otti muun muassa puheeksi sen, kuinka kiinalaiset vakoilivat Tanskan naisten joukkuetta MM-kisoissa Kiinassa 2007 (palaverihuoneen peilin takana tilaisuutta salakuvaamaan aikoneet miehet jäivät kiinni verekseltään), FIFA:n virkailija kielsi mitään tällaista edes koskaan tapahtuneen. Hill ei kerro sanatarkasti mitä virkailija vastasi, kun hän kertoi tälle pitävänsä hallussaan kyseisestä tapauksesta FIFA:n oman asiakirjan viitenumeroineen päivineen.

Janne Hopsu

Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja MTV Uutisissa

Lue myös:

    Uusimmat