Mitä modernilta parisuhteelta odotetaan? Asiantuntija vastaa!

Parisuhteessa usein yhdistyvät rakkaus, ystävyys ja himo. Parisuhdeasiantuntija Elli Raipela kertoo MTV Lifestylelle, kuinka rakkaussuhde poikkeaa ytävyyssuhteesta. 

Parisuhdeasiantuntija Elli Raipelan mukaan parisuhteen emotionaaliset odotukset ovat tänä päivänä erityisen merkittävät, sillä emme enää tarvitse parisuhdetta talouden ja sosiaalisen hyväksyttävyyden tukemiseen. Mitä me sitten parisuhteelta nykyään odotamme?

– Haluamme kokea itsemme rakastetuiksi ja haluamme antaa rakkauttamme. Haluamme kokea yhtenäisyyden tunnetta, Raipela summaa.

– Rakastaminen pitää sisällään kokemuksen, että toinen on mukava, kiinnostava, haluaa jakaa asioita kanssani ja hänen kanssaan on pääasiassa mukava olla. Siihen tunteeseen, että tuon kanssa haluan olla, sisältyy paljon ystävyyttä.

"Seksuaalinen halu ja himo vaihtelevat elämän aikana"

Parisuhteessa ja ystävyyssuhteessa halutaan siis jakaa toisen kanssa asioita. Yksi asia ei kuitenkaan liity ystävyyssuhteeseen, nimittäin seksi.

– Seksi erottaa parisuhteen muista suhteista. Me voimme hyvin kavereiden, ystävien, naapureiden, työkavereitten kanssa tehdä paljon samoja asioita kuin parisuhteessakin, mutta seksiä ei yleensä harrasteta muiden kuin oman kumppanin kanssa.

Parisuhteessakaan ei kuitenkaan tule aivan jatkuvasti harrastettua seksiä, mutta heti ei ole syytä huoleen. 

– Seksuaalinen halu ja himo vaihtelevat elämän aikana, olipa sitten parisuhteessa tai ei. Läheisyys ja seksi ovat asioita, jotka voi myös unohtaa parisuhteessa. Tämä johtaa todennäköisesti välien etääntymiseen ja sitten sanotaan; olemme kasvaneet erillemme.

"Parisuhteessa toisen hyväksyminen on merkittävää"

Hyvänkin parisuhteen aikana kumppanissa aletaan usein huomata puolia, joista ei välttämättä niin paljon pidä.

– Parisuhteessa toisen hyväksyminen on merkittävää. Täytyy muistaa, että esimerkiksi persoonallisuuden piirteitä ei voi muuttaakaan, Raipela kertoo.

– Rakkaudellisille ajatuksille jäisi paljon enemmän sijaa, jos lopettaisimme kiinnittämästä toistuvasti huomiota toisen itseä ärsyttäviin piirteisiin tai toimintamalleihin.

Jos toisen piirteitä ei millään pysty hyväksymään, johtaa tämä usein eroon. Ero ei kuitenkaan aina ole se kaikkein helpoin ratkaisu.

– Jättämisessä on se huono puoli, että kun löytää uuden kumppanin, myös hänessä ennen pitkää tulee esille omat ärsyttävät puolet. Myös miesten ja naisten eroavaisuus tulisi ottaa huomioon. Me toimimme erilailla ja jos sen hyväksyisi, olisi jo pitkällä, Raipela muistuttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat