Mitä kuuluu MM-kultamitalisti Juha Ylöselle?

Suomen jääkiekkohistorian ensimmäisestä MM-kullasta tulee torstaina kuluneeksi 20 vuotta. Yksi 23:sta kultamitalistista oli hyökkääjä Juha Ylönen. 

Helsinkiläissyntyinen, mutta Espoon juniorimyllyn läpi käynyt Ylönen edusti MM-kisavuonna Helsingin Jokereita. Kisojen aikaan hän oli 23-vuotias.

- Ei MM-kultaa kovin  usein tule nykyään ajateltua, mutta onhan se niin ikimuistettava hetki uralla, ettei sitä voi oikein verrata mihinkään muuhun. Näin jälkikäteen ajateltuna, hienona muistona kisoista on jäänyt mieleen koko kansan mieletön kiinnostus joukkuetta kohtaan, Jääkiekkoleijona #198 muistelee MTV Sportille.

"Joukkue oli todella valmis"

Ylönen pelasi hienon jääkiekkouran. Maajoukkueuralta hienoimpia hetkiä MM-kullan lisäksi olivat myös Naganon olympiapronssi (-98) ja Saksan MM-kisojen hopeamitali (2001). Saksan kisoissa kuin hurmoksessa pelannut Ylönen voitti koko kisojen pistepörssin 14 tehopisteellä (5+9).

- Kaikesta näki silloin 95-mestaruuskeväänä, että joukkue oli todella valmis ja meillä oli todella hienoja pelaajia mukana. Hyviä joukkuekavereita, joihin en ole kyllä paljon ollut yhteyksissä uran jälkeen.

Ylösen SM-liigataival alkoi vuonna 1991 HPK:ssa, jossa Ylönen vietti kaksi kautta ennen siirtymistään Jokereihin. Kolmen Jokerit-kauden aikana hän voitti kaksi SM-kultaa ennen siirtymistään Pohjois-Amerikkaan. Kuuden NHL-kauden aikana Ylönen tahkosi Tampassa, Phoenixissä ja Ottawassa 341 runkosarjan ottelua, joissa hän iski tehot 102 (26+76).

Nykyisin pelaaja-agenttina

NHL:stä Ylönen palasi Espoon Bluesiin kausiksi 2002-04, mutta loukkaantumiset pakottivat miehen lopettamaan kiekkouran vain 32-vuotiaana.

- Olen toiminut viimeiset 10 vuotta enemmän tai vähemmän pelaaja-agenttina. Roolini on enemmän pelaajien auttaminen ja tarinoiminen. Muut tekevät sopimukset. Valmensin myös pojan harrastuksen kautta jääkiekkojunioreita, viimeksi Bluesin C-akatemiaa. Puoli vuotta sitten lopetin valmentajan hommat. Ei ollut oikein sellaista poltetta jatkaa niitä hommia.

Riesana selkäreuma

Ylönen oli mukana marraskuussa kultaleijonille järjesteyssä #95nevöfoget-tapahtumassa, mutta ei luistimet jalassa.

 - Viime aikoina on jäänyt höntsät väliin, kun on ollut ongelmia selkäreuman kanssa. Terveys on nyt parempaan päin ja reuma on nyt saatu paremmalle mallille muun muassa ruokavalion kautta.

Onko MM95-kultamitalisti Ylönen katsonut käynnissä olevia MM-kisoja?

- Suomen ja muitakin pelejä olen seurannut. On hienoa nähdä, miten kiinnostus MM-kisoja kohtaan on kasvanut, eikä mikään maa tule turnaukseen enää lomailemaan. Mukana on lajin huiput Sidney Crosbyt ja muut, Ylönen iloitsee. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja