Yhdysvalloissa Stanfordin yliopiston tutkijat aikovat käyttää Kansallisen turvallisuusvirasto NSA:n menetelmiä selvittääkseen mitä kännyköistä saatavat metatiedot paljastavat käyttäjistään.
Teknologiasivusto BGR kertoo tutkijakaksikko Jonathan Mayerista ja Patrick Mutchlerista, jotka ovat kehittäneet MetaPhone -sovelluksen Android-käyttöjärjestelmälle.
MetaPhone kerää vapaaehtoisilta koehenkilöiltä puhelimen metatietoja ja vertaa niitä heidän Facebooktileiltään saataviin perustietoihin.
Tutkijat olivat kuulleet, että NSA kerää Verizon-operaattorilta puhelimien metatietoja, kuten puhelu- ja tekstiviestilokeja. He halusivat testata miten paljastavaa kyseinen tieto on.
- Jotkut NSA:n tietokeruuohjelmien puolustajat ovat sitä mieltä, että metadata ei ole paljastavaa. Haluamme tuottaa aiheesta empiiristä todistusaineistoa. Hypoteesimme on, että puhelimien metadata on pullollaan merkitystä, toteaa Mayer tutkimuksen lähtökohdista.
MIT Technology Review -julkaisussa todetaan, että jo suppean testimateriaalin avulla saadut alustavat tulokset puhuvat hypoteesin puolesta:
Tutkijoiden mukaan puhelutietojen avulla voidaan päätellä kohtalaisella tarkkuudella, elääkö henkilö parisuhteessa.