Mitä ihmettä? Suomalaisjoukkue teki vastustajaa vähemmän pisteitä – pitää voittonsa

Uudenkaupungin Korihait saa pitää 30. joulukuuta Korisliigan tilastoihin merkityn 84–81-voiton Tampereen Pyrinnöstä, vaikka teki todellisuudessa vähemmän pisteitä kuin vastustaja, Koripalloliitto kertoi sääntö- ja kurinpitoyksikkönsä päättäneen. Liiton selvityksessä löytyi seitsemän ottelutilanteeseen vaikuttanutta virhettä ottelupöytäkirjassa, tilastoissa ja tulostaululla.

Koripalloliiton mukaan ottelun tilanne puoliajalla oli todellisuudessa 41–40 Pyrinnön eduksi, mutta tilastoissa, pöytäkirjassa ja tulostaululla lukemat olivat 42–39 Korihaiden eduksi.

Pöytäkirjan virhettä ei Koripalloliiton pelisääntöjen mukaan voida muuttaa sen jälkeen kun päätuomari on allekirjoittanut pöytäkirjan. Kilpailusääntöjen perusteella asiaa olisi voitu käsitellä vain jos ottelutapahtuman yhteydessä olisi tehty vastalause, mutta näin ei ollut tapahtunut.

Kurinpitosääntöjen perusteella ottelu olisi voitu mitätöidä, mutta sääntö- ja kurinpitoyksikkö katsoi, etteivät ottelun toimitsijoiden erehdykset ole joukkueen virheitä, eikä toimitsijoiden erheissä ollut liiton mukaan epäiltävissä tahallisuutta.

– Toiminta vaikuttaa olleen lähinnä huolimatonta useissa kohdin ottelun ensimmäistä puoliaikaa. Toimitsijoiden keskinäinen kommunikaatio on ottelun aikana ollut ilmeisen puutteellista. Mikäli toimitsijat olisivat ottelun kuluessa ilmoittaneet ristiriidasta ottelun erotuomareille, sääntöjen mukaiset toimenpiteet olisi todennäköisesti pystytty tekemään, Koripalloliiton tiedotteessa todetaan.

Sääntö- ja kurinpitoyksikkö päätti, että virheellisesti tilastoidun ottelun kirjuri, apukirjuri ja kaksi tilastoijaa eivät saa toimia toimitsijoina Korihaiden seuraavassa kotiottelussa. Lisäksi Korihaiden seuraavia kolmea kotiottelua valvomaan tulee komissaari.