Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Mitä ihmettä? Lapissa on käynnissä jokakeväinen ilmiö, joka ihmetyttää etelän ihmistä: Katoilta roikkuu lihaa

Paksuniemen mökin katolla roikkuu kuivumassa 15 kiloa naudanlihaa.
Paksuniemen mökin katolla roikkuu kuivumassa 15 kiloa naudanlihaa. Ilkka Paksuniemi
Julkaistu 05.04.2019 06:28

MTV UUTISET – HANNA VAITTINEN

Lappiin eksyvä ulkopuolinen saattaa hämmentyä kuivausmenetelmästä, joka pohjoisessa on peritty aikaisemmilta sukupolvilta ja täysin arkipäivää.

1:25Suomen muotoinen lampi ja Pohjois-Lapin ruska kauneimmillaanSuomen muotoinen lampi ihastuttaa ruska-Lapissa. Katso video!

Kittilän Könkään kylässä asuva Ilkka Paksuniemi on ripustanut 15 kiloa naudanlihaa roikkumaan punaisen mökkinsä katolle. Lihat ovat peräisin oman karjatilan naudasta.

Vaikka muualta tulleelle näky kuivuvista lihoista voi olla eksoottinen, Paksunniemi on tehnyt sitä jo 20 vuotta, eli käytännössä siitä lähtien kun peri karjatilan isältään.

Menetelmä on sukupolvia vanha, ja lihoja näkyy tähän aikaan vuodesta useiden mökkien katoilla. 

– Olen oppinut taidon isältäni ja muilta vanhemmilta ihmisiltä, Paksunniemi kertoo. 

Lue myös: Kuusi vaarallista ruoanlaittotapaa, josta sinun tulisi luopua välittömästi

Suolaliha ei villieläimille kelpaa

Vaikka nyt Paksunniemellä onkin kuivumassa nautaa, sopii menetelmä yhtä hyvin myös lampaan kuin poronkin lihan kuivattamiseen. 

Ensin liha täytyy leikata tarkasti lihansyitä pitkin mahdollisimman isoiksi siivuiksi. Sen jälkeen se suolataan.

– Suolaa kymmentä kiloa kohti sellainen iso kahvimotillinen, olisiko se sellainen 200–300 grammaa, Paksunniemi opastaa. 

Sitten lihan annetaan olla rauhassa puolitoista vuorokautta, jonka jälkeen se käännetään ympäri, ja annetaan taas olla sama aika. Sen jälkeen lihat voi nostaa kuivumaan 2–3 viikoksi, tai niin kauan kuin pakkasia riittää. 

– Niin kauan voi pitää, kunnes kärpäset kävelevät seinillä. 

15 kilon satsi riittää kesään saakka

Paksunniemen mukaan jotkut suojaavat lihat villieläimiltä verkoilla, mutta hän ei sitä vaivaudu tekemään. 

– Joskus linnut saattavat käydä tökkimässä, mutta ei niille suolattu liha kelpaa. 

Paksunniemi kuivattaa lihaa omaa käyttöönsä, ja tietenkin etelästä kyläilemään saapuvat sukulaiset odottavat saavansa osansa. Hän arvioi kyseisen 15 kilon satsin riittävän kesäkuulle asti. 

– Riippuu tietenkin kuinka kova syömäri on! Paksunniemi naurahtaa. 

Lisää aiheesta:

Ei pelkkää makkaraa! Saara ja Sonja neuvovat parhaat nuotiolla valmistuvat ruoatErkin 60-vuotistempaus: Rakensi saunallisen yksiön pyörien päälle, liitti sen Zetorin perään ja taivalsi 500 kilometrin matkan Lappiin – tältä vaunu näyttääHani, Klaara ja Sofi ovat Suomen suloisin tappajatrio! Espoossa vaanii kaakattava partio, josta toivotaan ratkaisua etanavitsaukseenKommentti: Putiikin laittaminen kiinni keskellä kuuminta sesonkia on kuin vetäisi töpselin irti hengityskoneesta – luovuttaminen ei kuitenkaan kuulu lappilaisyrittäjän mielenmaisemaanVanha perinne elpyy Suomessa: Tiesitkö, että joulukuusta voi käyttää näin?Mindfulnessia Lapin malliin: Näin kelohonka taipuu kiehiseksi kiehkura kiehkuran jälkeen – "Tuuli vain kahisee ja puukko osuu puuhun"
LappiKittiläRuokaKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Lappi
  • 1.10.14:00
    Ilmastonmuutos

    Lapissa oli taas ennätyslämmin syyskuu – ilmastonmuutos nosti keskilämpötilaa lähes kaksi astetta

  • 29.9.18:24
    Muutosneuvottelut

    Lapin hyvinvointialue aloittaa yt-neuvottelut – säästötarve 40 miljoonaa euroa

  • 29.9.12:42
    Lentoyhtiöt

    Lufthansa irtisanoo tuhansia – näitä reittejä yhtiö lentää Suomesta

  • 22.9.13:45
    Rovaniemi

    Rovaniemellä kadonnut 15-vuotias löytyi

  • 18.9.16:40
    Kuolemantapaukset

    Pallastunturilta löytynyt ruumis