Mitä hautaustoimistossa tapahtuu? Sami kertoo, mistä kaikesta siellä sovitaan – "Keskeinen päätettävä asia"

Ihmiskeho pettää vääjäämättä – jokainen kuolema on kuitenkin yksilöllinen 3:01
KATSO MYÖS: Ihmiskeho pettää vääjäämättä – jokainen kuolema on kuitenkin yksilöllinen. Mitä kehossa tapahtuu kuoleman hetkellä?

Hautaustoimistossa asioiminen saattaa pelottaa, mutta sitä ei tarvitse jännittää. – Kyllä tästäkin selvitään ja hautaamiseen liittyvissä asioissa päästään kyllä eteenpäin, vakuuttaa toimistopäällikkö Sami Malmsten Hautauspalvelu Callasta.

Kaikki me kuolemme joskus. Väite niin tuttu, ja kuitenkin vieras. 

Vaikka läheisen tietäisi pian lähtevän, menehtyminen voi olla sokki. Kuoleman jälkeen hoidettavaksi jää paljon sellaista, mistä ei kenties koskaan tultu puhuneeksi. Miten vaikkapa hautajaiset järjestetään? Mitä niistä pitäisi tietää? Selvitimme, miten omainen saatellaan viimeiselle matkalle.

Mitä hautaustoimistossa tapahtuu?

Hautaustoimistossa autetaan omaisia hautajaisten järjestämisessä. Siellä sovitaan esimerkiksi siunaustilaisuudesta, hautauksesta tai tuhkauksesta. Aikaa tapaamiseen ei ole välttämätöntä varata, vaikka se nykyisin onkin suosittua.

– Toimintamme pääpaino on arkun valinnassa ja vainajan kuljetusten järjestämisessä. Vainajan pukeminen ja arkkuun huoltaminen ovat kuljetuspuolemme töitä. Niistä sovitaan etukäteen omaisten kanssa, toimistopäällikkö Sami Malmsten Hautauspalvelu Callasta sanoo.

Mitään ei tarvitse tietää tai ymmärtää etukäteen, vaikka asioiden hoitamista helpottaa, jos omaiset ovat keskustelleet siitä, mitä hautaukselta halutaan.

– Esimerkiksi hautaustapa on keskeinen päätettävä asia. Tuleeko tuhkaus vai arkkuhautaus? Lisäksi sitten esimerkiksi se, tuleeko siunaustilaisuus ja missä se halutaan pitää. Jos käytännön asioita on hieman mietitty etukäteen, toki se helpottaa, mutta ei se välttämättömyys tietenkään ole, Malmsten sanoo.

Hautaustoimistoa ei tarvitse jännittää – "Kun he ovat tällä asioineet, monet ovat helpottuneita"

Hautaaminen voi tuntua monimutkaiselta asialta, mutta sitä ei tarvitse jännittää tai pelätä, Malmsten vakuuttaa. Ammattilainen kyllä osaa kysellä oleelliset asiat ja ohjeistaa eteenpäin.

– Työssäni olen huomannut, että omaiset jännittävät tänne tulemista, mutta kun he ovat tällä asioineet, monet ovat helpottuneita ja sanovat, ettei käynti hautaustoimistossa ollutkaan niin paha kokemus kuin mitä etukäteen ajattelivat, hän sanoo.

Surua hautajaisten suunnittelu ei tietenkään poista. Käytännön asiat kuitenkin saadaan varmasti hoidettua.

– Kyllä tästäkin selvitään ja hautaamiseen liittyvissä asioissa päästään kyllä eteenpäin. Yritämme auttaa omaista eteenpäin tilanteessa, jonka hän surun myötä kohtaa. Omaisillehan jää aina kaikenlaista hoidettavaa. Tämä on se pieni matka, jonka hänen kanssaan voimme kulkea ja auttaa.

Katso myös: Ruumiinsa voi luovuttaa kuoleman jälkeen opetuskäyttöön – vainajan kohtaaminen jättää jäljen: "Tietysti siinä on kysymys kuoleman kohtaamisesta"

Ruumiinsa voi luovuttaa opetuskäyttöön kuolemansa jälkeen – vainajan kohtaaminen jättää jäljen:"Tietysti siinä on kysymys kuoleman kohtaamisesta" 6:35
Entä, jos antaisit ruumiisi tieteelle kuolemasi jälkeen? Vainajia käytetään opetustoimintaan esimerkiksi Tampereen yliopistossa.

Lue myös:

    Uusimmat