Mistä tunnistaa hyvän kiinteistönvälittäjän?

Kisa parhaista kiinteistönvälittäjistä kiihtyy: mikä tekee kiinteistönvälittäjästä hyvän?

Kiinteistönvälittäjät erottuvat toisistaan monipuolisilla taidoillaan ja etenkin tiukassa markkinatilanteessa välittäjän taidoilla on väliä. Vuonna 2016 voimaantuleva lakimuutos LKV-pätevyydestä aiheuttaa paineita jo nyt välittäjille. Huom!-ketjun välittäjät kertovat, millaista osaamista asiakkaan kannattaa välittäjältään vaatia.

Välitystoimintaa koskevan lain muutos määrää, että välitysliikkeen palveluksessa ja sen jokaisessa toimipaikassa välitystehtäviä suorittavista vähintään puolella tulee olla LKV-ammattipätevyys vuoden 2016 alusta lähtien. Tämä on saanut myös välittäjät liikkeelle.

– Alalla on monenlaisia ammattinimikkeitä: asunnonvälittäjä, asuntomyyjä, kodinvälittäjä, myyntineuvottelija, osakas. Sekalaisen ammattinimikeviidakon vuoksi kuluttajat eivät ole tietoisia, kuka on alaan tarkemmin perehtynyt ja osaa juridiikan. Toivoisin, että alan peruskoulutus otettaisiin tutkintolinjaksi esimerkiksi kaupallisissa opisto- ja korkeakoululinjoissa, jonka loppututkinto olisi käytännön harjoittelun jälkeen LKV-koe, sanoo Huomin kiinteistönvälittäjä Keski-Uudeltamaalta.

Kiinteistönvälittäjät ovat hakeneet eniten lisäkoulutusta seuraavista aiheista:

• LKV (laillistettu kiinteistönvälittäjä)

• lakitiedot

• rakennustekniikka

• sosiaalinen media ja sähköinen markkinointi

• neuvottelu- ja myyntitaidot

Koulutuksen lisäksi välittäjän täytyy erottua joukosta myös muilla keinoilla. Tunnistaako hyvän välittäjän ulkonäöltä? Kyllä, jos asiaa kysyy Huomin välittäjiltä. Tyylikästä ulkonäköä ja hyvää käytöstä enemmän vaakakupissa painavat kuitenkin asiantuntijuus ja kokemus.

– Hyvä välittäjä ymmärtää työhön liittyvät juridiset asiat ja toimii muutenkin ammattimaisesti. Hän tuntee alueen ja hintatason, perustelee asiat faktoilla eikä mutulla ja on realistinen hinnoittelija. Hän pystyy vakuuttamaan asiakkaansa omasta ammattitaidostaan, kuvailee Huomin kiinteistönvälittäjä Pirkanmaalta.

Hyvän kiinteistönvälittäjän tuntomerkit:

• ammattitaito – pätevyys, koulutus, tieto

• kokemus – paikallistuntemus, vakuuttavuus, hyvä yleissivistys, kaupan loppuun viemisen taito

• asiakaspalvelu – palvelualtis, asiakkaan kuunteleminen ja ymmärtäminen, yhteydenpito, myynti- ja neuvottelutaidot, tekee mitä lupaa, nykyaikaiset työkalut

• rehellisyys ja luotettavuus – avoimuus, korkea moraali, yhteistyökyky, täsmällisyys, ahkeruus, sitkeys, epäitsekkyys, aktiivisuus

Vinkit antoi 60 Huom!-ketjun yrityksissä eri puolella Suomea työskentelevää välittäjää maaliskuussa 2014.

Lue myös:

    Uusimmat