Mistä SDP leikkaisi? Sanna Marin: "Tila- ja matkakulujen puolella on paljon sellaista, mitä voidaan tehdä"

Marin kritisoi kokoomuksen talouspolitiikkaa puoluevaltuuston puheessaan:"On monet kerrat osoittautunut toimimattomaksi" 1:18
SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin kritisoi kokoomuslaista talouspolitiikkaa puheessaan – katso video!

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin mukaan esimerkiksi julkisen sektorin tila- ja matkakuluista sekä hankintamenoista voitaisiin saada säästöjä.

SDP tavoittelee valtion talouden tasapainottamista kahdessa hallituskaudessa.

Ensisijaisesti tätä tavoitetta jahdataan Sanna Marinin mukaan kasvattamalla työllisyys 80 prosenttiin ja ruokkimalla talouskasvua, mutta myös "meno- ja tulosopeutukset" tulevat kyseeseen.

Menosopeutukset tarkoittavat käytännössä leikkauksia.

Marinilta kysyttiin tänään SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa, mistä SDP voisi tarpeen vaatiessa leikata. Marin sanoi näkevänsä paljonkin mahdollisuuksia tehostamistoimenpiteisiin.

– Esimerkiksi tila- ja matkakulujen puolella on paljon sellaista, mitä voidaan tehdä, julkisista rakennuksista. Marin kommentoi.

– Me tiedämme, että sote-alueiden kokonaisuus on yli 20 miljardin luokkaa, siellä hankinnoilla on valtavan iso merkitys. Kyllä hankinnoistakin löydämme kohteita, joissa voitaisiin tehdä tehostamistoimenpiteitä.

Tulosopeutukset tarkoittavat käytännössä verotuksen kiristämistä. Marinin mukaan SDP haluaa puuttua etenkin veronkiertoon ja aggressiiviseen verosuunnitteluun verotuksen aukkoja tilkitsemällä. Pieni- ja keskituloisten palkkaverotusta ei haluta kiristää.

"Tarvitsemme kyllä suurennuslasia"

Siitä, miten valtion, hyvinvointialueiden tai kuntien hankintamenoja voitaisiin leikata, Marin ei antanut toistaiseksi erityisen konkreettisia esimerkkejä.

Hankintamenoista voitaisiin mahdollisesti säästää  kokoamalla esimerkiksi kuntataloudessa hankinnat yhden organisaation alle, mikä voisi antaa volyymietua, parantaa hankintojen tasoa ja tuoda näin säästöjä.

– Meidän pitää varmistaa se, että tämä valtava hankintojen kokonaisuus toimii. Siihen me tarvitsemme kyllä suurennuslasia, näin voisi sanoa.

Menojen leikkaamisesta puhuttaessakin Marin korosti oikeudenmukaisuutta ja sitä, etteivät toimet saa osua pienituloisimpiin. Sosiaaliturvasta tai koulutuksesta ei SDP:n mielestä pidä leikata.

Lue myös:

    Uusimmat