Greta Thunberg koki 8-vuotiaana hetken, joka ei jättänyt häntä rauhaan: "Jos olisin normaali, voisin jatkaa kuten kaikki muut"

Ruotsalainen nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg on aloittanut Atlantinylityksen matkalla YK:n yleiskokoukseen 2:02
Greta Thunberg vastustaa tiukasti lentomatkustamista

Se koulupäivä muutti kahdeksanvuotiaan Greta Thunbergin elämän. Hän oli nähnyt koulussa dokumenttielokuvan ilmastonmuutoksesta eikä kyennyt enää ajattelemaan mitään muuta.

– Muistan, kuinka katsoimme koulussa dokumentteja meressä olevista muoveista, nälkäisistä jääkarhuista ja muusta sellaisesta. Itkin koko ajan. Luokkakaverini olivat huolissaan sen ajan, kun katsoivat filmiä. Mutta kun filmi loppui, he alkoivat ajatella muita asioita. Mutta minä en voinut tehdä sitä. Ne kuvat jäivät päähäni, Thunberg kertoo The Guardianin haastattelussa.

"Silloin ymmärsin, että voin vaikuttaa muutokseen"

Kun Greta kuuli ilmastonmuutoksesta ensimmäistä kertaa 8-vuotiaana, hän oli järkyttynyt siitä, että aikuiset eivät näyttäneet ottavan asiaa vakavasti.

Se ei ollut ainoa syy siihen, että hän masentui muutamaa vuotta myöhemmin, mutta se oli merkittävä tekijä. Greta ajatteli, ettei hänellä ole tulevaisuutta, mutta ei puhunut ajatuksesta ja piti sen sisällään.

Lopulta Greta kuitenkin ilmaisi huolensa vanhemmilleen. Aluksi vanhemmat toistelivat kaiken vielä kääntyvän parhain päin, mutta Greta jatkoi ympäristönmuutosta koskevien artikkeleiden, filmien ja raporttien näyttämistä vanhemmilleen.

Pian vanhemmat alkoivat kuunnella Gretaa.

Äiti luopui kansainvälisestä urastaan

Greta taivutteli vanhempansa muuttamaan elämäntapansa.

Thunbergin äiti, tunnettu oopperalaulaja, mezzosopraano Malena Ernman luopui jopa kansainvälisestä laulajanurastaan tyttärensä vaikutuksesta. Ura kun vaatisi lentokoneella lentämistä, joka aiheuttaa päästöjä.

Isä puolestaan on alkanut kasvissyöjäksi tyttärensä ansiosta. Hän kertoo Gretan muuttaneen vanhempansa ja nyt hän muuttaa monia muita ihmisiä.

– Tästä ei ollut Gretan lapsuudessa mitään merkkejä. Jos näin voi tapahtua, mitä tahansa voi tapahtua, isä kuvailee Gretan aktivismia.

Perheen lapsille diagnoosit

Malena Ernman kertoo perheen yhdessä kirjoittamassa kirjassa ”Sydämen asioita”, kuinka Greta alkoi oirehtia ja lopetti ensin syömisen. Jo entuudestaan pienikokoinen tyttö laihtui 10 kiloa muutamien kuukausien aikana.

Greta kävi monilla lääkäreillä ja sai lopulta diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä.

Myös Gretan kolme vuotta nuorempi sisko Beata alkoi oireilla ja hänellä todettiin diagnoosit muun muassa Aspergeristä ja ADHD:stä. Perheen äiti Malena on myös saanut ADHD-diagnoosin aikuisena.

ASPERGERIN OIREYHTYMÄ

Aspergerin oireyhtymä on autismikirjoon kuuluva häiriö, joka aiheuttaa hyvin vaihtelevia toimintarajoitteita.

Sosiaalisessa kommunikaatiossa Asperger-ihminen voi tulkita puhuttua ja kirjoitettua kieltä hyvin kirjaimellisesti. Hän haluaa pitää kiinni omista rutiineistaan.

Sosiaalisessa vuorovaikutuksessa Asperger-ihmisten on vaikeampaa ymmärtää toisen ihmisen tunteita ja ilmaista tunteitaan.

Asperger-ihminen voi olla yli- tai aliherkkä eri aistimuksille, kuten äänille, hajuille ja mauille sekä valolle, lämpötiloille ja kivulle. 

Asperger-ihmisellä voi olla erityisiä mielenkiinnonkohteita nuoresta iästä lähtien, esimerkiksi taide, musiikki tai liikennevälineet. Joskus mielenkiinnonkohteeksi saattaa muodostua jokin hyvin erikoinen ja epätavallinen asia. 

Lähde: Autismiliitto

Financial Times lehden haastattelussa Greta selittää, miksi näkee Aspergerin oireyhtymän lahjana.

– Jos olisin normaali, kuten kaikki muut, voisin vain jatkaa kuten kaikki muut. Mutta näen maailman eri perspektiivistä, näen asiat hyvin mustavalkoisena, Greta kertoo Financial Times lehden haastattelussa.

Greta purjehti juuri Atlantin yli Englannin Plymouthista New Yorkiin. New Yorkissa hän osallistuu YK:n ilmastokokoukseen.

Lue myös:

    Uusimmat